Sorg, smärta och skrämmande siffror

Nästan alla känner någon, eller på något annat sätt har en relation till beroende och missbruk. Nu tittar UNT närmare på drogerna.

Oscar Fock är reporter på UNT. Han har under hösten jobbat med artikelserien "Drogernas Uppsala".

Oscar Fock är reporter på UNT. Han har under hösten jobbat med artikelserien "Drogernas Uppsala".

Foto: David Johansson/TT

Krönika2020-12-29 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag inleder UNT en serie om droger och dess offer. I den kommer du få träffa både de som tagit sig ur beroendet, de som fortfarande är i det, och de som tvingas leva med sorgen som kommer med ett förlorat barn. 

Siffrorna skrämmer. Som att över hundra personer som inte hann fylla 45 har dött av läkemedels- eller drogförgiftning de senaste tio åren i Uppsala. Eller att narkotikamarknaden i Sverige beräknas omsätta nära tre miljarder kronor varje år. 

Jag har under hösten träffat människor som på olika sätt har nära relationer till droger och beroende. En kvinna som om några dagar firar att hon varit nykter i tre år. En ung man med ett finurligt och vänligt leende, men som i det dolda kämpar med att ta sig ur det som varit ett tungt blandmissbruk. Och en mamma som förlorade sin son till drogerna.

Men detta är inte unika fall, droger finns överallt. Nu väljer vi att gå närmare. 

Det är ett komplicerat område, där handeln sker i det fördolda med droger som ofta har långa kemiska beteckningar. Och är det något jag lärt mig den här hösten är det att beroendet långt ifrån sällan syns. Men det finns ändå där.

Att ha pratat med dem du kommer få möta i serien, har gett mig insyn i hur det kan vara att vara riktigt nära drogerna. Alla har inte en så nära relation till beroende. Men nästan alla har en relation till det, på ett sätt eller annat. Inklusive jag själv.  

Därför skriver vi om drogernas offer.