Har du också sett att det varnas för en tafsardag den 15 april? Just nu delas en varning på sociala medier om en "utmaning" som går ut på att pojkar ska filma när de tafsar på flickor för att sedan publicera detta på sociala medier den 15 april. Men frågan är hur stor spridning denna utmaning egentligen har, eller om den överhuvudtaget finns?
Det hela fick genomslag i media den 7 april när lokalpress i Sörmland publicerade en artikel om att en skola varnar för att "killar utmanas att tafsa på tjejer".
Detta efter att rektorn på en grundskola skickat ut ett mejl till vårdnadshavare med information om ett digitalt kedjebrev där killar utmanas att tafsa på tjejer. I samband med skolans utskick valde en av föräldrarna till en elev på skolan att lägga ut informationen från skolan på sin Facebooksida med uppmaning att dela vidare.
Dagen efter att nyheten publicerats i lokalpress plockades den upp av riksmedier med hänvisning till samma skola och samma informationsbrev.
En dag senare, fredagen 9 april, går polisen ut på sin nationella Facebooksida med ett "Viktigt meddelande angående den så kallade tafsardagen". Citerat: "Just nu utmanas killar att tafsa på tjejer i skolan och sedan sprida film på övergreppet. Det cirkulerar flera datum då detta ska göras och vanligast är 15 april". Därefter uppmanas föräldrar att hjälpa till att förhindra den här typen av brott genom att prata med sina barn.
Polisens inlägg har i skrivande stund delats över 45 000 gånger, bland annat i flera stora Facebookgrupper runtom i landet, däribland lokala grupper i Uppsala län. Polisens inlägg har även uppmärksammats av flera olika lokala medier och TT som den 10 april publicerade artikeln "Varning för Tiktokutmaning efter skolors larm".
När UNT samma dag kontaktar Uppsalapolisen för att höra om de fått in något gällande den så kallade TikTok-utmaningen så blir svaret nej. Trots att varningen för utmaningen fått stor spridning i länet.
Så varifrån kommer då denna utmaning att killar ska tafsa på tjejer, filma det och posta på sociala medier?
Jag kontaktar rektorn på den berörda skolan som lokalpressen i Sörmland först hänvisade till. Rektorn själv har inte sett någon bild på det uppmärksammade kedjebrevet. Istället hänvisar han mig till skolans biträdande rektor som ska vara den som tagit del av utmaningen. Hon fick i sin tur kännedom om utmaningen via en jobbarkompis vars barn sett den i flödet. Biträdande rektorn vet dock inte om personen som först tipsade henne själv sett tafsarutmaningen. Det enda hon fått till sig är ett skärmklipp från sajten "Urban Dictionary", ett digitalt uppslagsverk för slanguttryck, som definierar uttrycket "national smack ass day".
Men efter att biträdande rektorn fick kännedom om detta informerade hon personalen på skolan. Några veckor senare fick hon höra att utmaningen även cirkulerade på skolor i andra kommuner och att de varnat för detta. Därefter togs beslutet att skicka ut informationen till vårdnadshavare till elever på den egna skolan.
När jag frågar om hon fått kännedom om det är några av eleverna på deras skola som sett eller tagit del av utmaningen blir svaret nej. Men hon menar ändå att det är viktigt att gå ut med den här typen av information i förebyggande syfte, att det är viktigt att vårdnadshavare pratar om sådana här saker med sina barn.
Efter att ha varit i kontakt med skolan i Sörmland kontaktar jag polisen för att höra om bakgrunden till deras Facebookinlägg "Viktigt meddelande angående den så kallade tafsardagen". Det visar sig att inte heller polisen sett själva utmaningen.
Jag får prata med en polisinspektör på nationella operativa avdelningen, NOA, som menar att polisen under en längre tid sett att det "varit på gång". Men på frågan om de sett skärmdumpar som syftar till utmaningen om just "tafsardagen" blir svaret nej.
Enligt polisen är syftet med deras Facebookinlägg att vara rent brottsförebyggande. Men på frågan om det inte finns risk för att de underblåser något att bli större än vad det egentligen är, när polisen i inlägget slår fast begreppet "tafsardagen" och ett specifikt datum så svarar man "att så kan det ju vara med allt, men att det är en fördel att prata om sådant här med sina barn". Trots att polisens inlägg delats över 45 000 gånger har man inte fått in några skärmdumpar som visar den faktiska utmaningen. Men polisen menar att man heller inte aktivt efterfrågat mer information.
Det kan hända att det just nu sprids någon form av utmaning som kedjebrev på sociala medier, men frågan är i vilken omfattning? Klart är i alla fall att varningarna för "tafsardagen" fått ett enormt genomslag i hela landet, så även i Uppsala.