Dags att reclaima påskbordet

Jacke Sjödin, trött på sill, föreslår en banbrytande reform av högtidsmaten.

Jacke Sjödin

Jacke Sjödin

Foto: Michaela Hasanovic/UNT

Krönika2023-04-08 20:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Påsken är väl ändå vår märkligaste högtid. Hela upplägget är ju totalt befängt.

För att högtidlighålla Jesus lidande, död och uppståndelse så kör vi på temat: Hönsfåglar! Detta kryddat med kärringar som flyger på en kvast med kaffekanna och svart katt. Och därtill trycker vi i oss lösgodis så att det rinner sega råttor ur öronen på oss fram till valborg.

Det mejkar ingen sense, som barnen så kosmopolitiskt uttrycker saken.

Och traditionerna är bevisligen inte huggna i granit. Det går att förändra saker och ting. Ta traditionen med att skicka påskkort till exempel. I år fick jag exakt noll stycken. Det är i och för sej ingen nedgång jämfört med dom (oj oj, nu skriver han ”dom” igen, vilket förfall…) senaste 15 åren, men ändå. Jag tycker att det talar för att vi är redo att förändra även andra delar av våra traditioner.

Och ärligt talat så är vi ju galet fantasilösa när det kommer till högtider. Vi firar som bekant ständigt medelst munnen och kör i princip med samma mat, oavsett årstid och högtidstillfälle:

Till jul vankas det sill och snaps och skinka.

Till midsommar vankas det sill och snaps och grillat.

Till påsk vankas det sill och snaps och ägg.

Och snart är det valborg. Då vankas det lunch med sill och snaps. Mmm…

Ett kulinariskt haveri tycker åtminstone den som varken är särskilt förtjust i sill eller snaps.

Kan vi inte hitta på nåt nytt? Kan vi inte försöka tänka utanför boxen? Kan vi inte kreera nåt kul som förändrar den eviga sill och snaps-tristessen?

Klart vi kan! Och som av en händelse har jag en liten idé! Vad tros om initial-mat till högtiderna? Alltså att det vi äter och dricker helt enkelt ska ha samma första bokstav som högtiden vi firar. Vilken utmaning!

Till jul blir det: Janssons frestelse och Jambalaya, och till det en Jägermeister och juice. Och kanske en liten Jack Daniels till kaffet. (Förlåt java.)

På midsommar blir det makaroner, makrill och moussaka. Till det dricker vi mjölk. Till efterrätt vankas det maränger med mango. Och ett glas Martini.

På nyårsafton blir det nachotallrik med nasi goreng och nubbe, och till efterrätt Napoleonbakelse och nyponsoppa.

Och förtvivla inte ni som vill ha det som det alltid ha varit. På Sveriges nationaldag får ni sill och snaps. Kan även bli såväl skomakarlåda som sjömansbiff. Samt en flaska skumpa!

Håll med om att det ligger nåt i denna idé! Och det fina är ju att påsken dessutom blir överlägset bäst, åtminstone om ni frågar mej:

Pitepalt och pilsner!! Samt ett glas punsch.

GLAD PÅSKDAG!