Nya drickskulturen får mig att skämmas

Jacke Sjödin vägrar dricksa – blir sur – men skäms ändå.

Vad är det för förbannat trams som händer i krogbranschen? frågar sig Jacke Sjödin.

Vad är det för förbannat trams som händer i krogbranschen? frågar sig Jacke Sjödin.

Foto: Anders Jagemo

Krönika2024-12-01 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I avdelningen ”Saker som ska ge en viss effekt och får fullständigt motsatt effekt” är vi idag framme vid ämnet dricks. 

Vad är det för förbannat trams som händer i krogbranschen? 

Jag åt hamburgare med en vän på ett hak i city där man själv beställde maten via en QR-kod på bordet, klick, klick, klart, betala här. Och så kommer det upp en ruta med frågan hur många procent dricks jag vill ge. 

Ursäkta?? 

Hela tanken med dricks är väl ändå att man vill ge nåt lite extra för bra service eller god mat eller nåt? Här hade vi inte träffat en enda människa. Än mindre fått in nån mat. Jag sitter och känner hur jag surnar till, hur jag blir lite Ulf Brunnbergsk i humöret, och hur effekten blir den exakt motsatta. Jag har aldrig varit så hundraprocentigt säker på att jag vill ge 0,00000 procent i dricks nånsin. 

Tvärtom skulle jag vilja ha lite billigare pris på maten eftersom jag ju just gjort en del av personalens jobb själv. Hade det funnits en knapp med ”minus 5 procent” hade jag tryckt på den direkt.

undefined
Vad är det för förbannat trams som händer i krogbranschen? frågar sig Jacke Sjödin.

Tänker vi ta hit ofoget med drickskulturen från det stora Trump-riket, eller vad är det frågan om? Märkligt i så fall eftersom jag aldrig hört en enda människa som tycker att det är ett bra system. Se till så att personalen har skäliga löner istället! Bah!

Och den kanske värsta parametern med den här oordnade, diffusa drickskulturen är att man (jag) skäms som kund. Trots att systemet är idiotiskt. 

De gånger det finns personal som sticker fram kortläsaren under ens rynkade näsa och man möts av 10, 15 eller 20 procent så känner man sej snål, gniden och småaktig om man inte ger lite dricks, trots att det inte finns nåt som helst skäl att göra det! 

Det blir som ett psykologiskt krig i krogdunklet där ena parten (personalen) är den enda som kan vinna eftersom hela ansvaret läggs över på den andra (kunden). Trycker jag noll procent är jag en skithög, och då har personalen vunnit. Och om jag väljer att ge lite dricks, har personalen vunnit.

Och vad är nästa steg med detta? Kommer eländet att sippra in till andra branscher? Vad kommer härnäst? Inträde på banken? Byta till vinterdäcken själv hemma på uppfarten och sen swisha däckfirman en slant? Dricks på min självskannade mjölk på Coop?

Dåliga idéer ska stoppas. Stoppa det automatiska dricksandet när vi själva gör det jobb som dricksen var tänkt att belöna! Tack för ordet!

PS. Om ni gillar kåseriet, går det bra att ge 10, 15 eller 20 procent i dricks, för ni ska veta att kåsörer i lokalpressen är sjukt underbetalda.