God jul önskar vi på UNT!

2023 var ett tungt år med våldsvåg, krig och konflikter. UNT:s chefredaktör funderar över vad som krävs för att både vi på tidningen och ni läsare ska ta mer fasta på det konstruktiva och positiva i samhället – och kommer med en utmaning.

UNT:s chefredaktör Johanna Odlander har en utmaning till alla läsare.

UNT:s chefredaktör Johanna Odlander har en utmaning till alla läsare.

Foto: Anna Bredberg

Krönika2023-12-24 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag skriver det här är stormen Pia i antågande och på UNT:s redaktion är det fullt ös för att färdigställa massa journalistik inför storhelgerna. Dagarna före jul brukar vara stressiga, men när du läser detta har julefriden förhoppningsvis infunnit sig och stormen – om den nu blev så kraftig – bedarrat. 

Jag tänker på ett mejl vi på UNT fick från en läsare som tyckte att vår rapportering var för negativ. ”Det är för mycket deppigt i tidningen nu”, skrev läsaren. Det är svårt att inte hålla med. När vi ser tillbaka på 2023 kommer vi minnas våldsvågen i Sverige och framförallt i Uppsala. Vi kommer minnas kriget i Ukraina och konflikten mellan Israel och Hamas.

Det är mycket som är tungt nu och det måste journalistiken hantera. Vi kan aldrig avträda från vårt ansvar att rapportera om den samhällsutveckling som sker. Medielogiken tenderar att fokusera på problem. Det bottnar i att mediernas uppgift framförallt är demokratisk, vi ska sätta fingret på det som inte fungerar för att nå en förbättring.

Med det sagt är det såklart viktigt att inte teckna bilden av ett samhälle där allt blir sämre. Så är det nämligen inte, det mesta i Sverige fungerar väldigt bra, vi är fortfarande ett land som kan upprätthålla en stark välfärd och vi har hög tilltro till varandra och till våra myndigheter. Det vi medier kan göra är att bli bättre på att lyfta konstruktiva initiativ och positiv utveckling, som ju också finns men inte får lika stor uppmärksamhet. 

Numera finns mycket bra analysverktyg där vi på redaktionen kan följa läsarintresset för våra olika former av journalistik. Vi ser i realtid vad som läses mest på UNT:s sajt och när jag kollar igenom årets topplista för de mest lästa artiklarna är det framförallt den här typen av negativa nyheter som har lästs mest. Det är skjutningar, sprängningar, olyckor, bränder, rån och mord som dominerar. Jag får scrolla riktigt långt för att hitta något annat som väckt samma intresse hos er. 

Man kan såklart ifrågasätta vad som är hönan och ägget här. Men min poäng är att det är en gemensam uppgift att lyfta det goda i samhället. It takes two to tango som man brukar säga. Så med 2024 för dörren utmanar vi nu er UNT-läsare: läs även den journalistik vi gör som är mer konstruktiv och positiv! Visa att ni är intresserade av den också. Så ska vi möta upp med mer sånt – det är ett löfte!

Vi alla på UNT vill tacka er för att ni varit med oss under 2023. Fortsätt tipsa oss om det ni tycker vi ska bevaka och ge oss synpunkter på vad ni tycker om tidningen. Under helgerna kommer ingen papperstidning på juldag, annandag och nyårsdag. Men tidningen görs även dessa dagar och kan då läsas som E-tidning.

Vi vill också önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!