Så nu kör vi: Under tråkåret 2020 hittade jag en ljusglimt inför framtiden. I juli blev "Svag" av Victor Leksell den mest strömmade låten på svenska någonsin. Några månader senare hade den strömmats mer än 100 miljoner ofattbara gånger trots att han sjunger på ett så litet språk.
"Visa dem hur stark du är
Låt dem aldrig se dig fälla tårar
Det är så jag växte upp
Var bara en man och ta det."
Efter första gången lyssnade jag om och om igen. Förvisso är det en vacker kärlekslåt men den har mer, den genomskådar de oskrivna lagar som machokulturen bygger på. Att låten blivit så otroligt populär bevisar att vi längtar efter killar och män som vågar gå mot normer och visa sina känslor och sårbarhet. Att vi gillar de som går mot machoidealen vi alla har marinerats i.
– Jag är trött på machokulturen som finns i samhället och vill bidra till att fler unga män, framför allt, vågar öppna sig och prata om deras mående."
Så förklarar 17-åriga Tilda på Facebook, sitt engagemang inom Suicide Zero. Hennes storebror begick självmord när han var 19.
"Och jag kan lyfta flera tusen kilo
Och jag kan ta mig över hav och land
Kan göra nästan allt de ber om"
Sällan har machokulturen haft ett fulare ansikte än i år. Hela 2020 har varit fyllt av nyheter om våld, knivskärningar, skottlossningar, mord och gängkriminalitet som begåtts av, ja – nästan enbart män och pojkar. De som en gång var små och oskyldiga men successivt vaggade vuxna in dem i samhällets normsystem om hur det manliga könet ska bete sig.
Ta bara studier som gjorts på förskolor och som visar att pojkar pekar på saker som mjölkpaket och skosnören för att flickor ska hjälpa dem. Och det fungerar. Konstigt nog verkar pojkarna inte fått lära sig att snällt be om hjälp eller att uttrycka sina behov med ord. Och varför är flickorna så inkännande att de förstår vad pojkarna vill ha och hjälper dem?Jo, för att de förväntas av dem. På samma sätt som en pojke eller man inte ska vara svag.
Såklart finns det en gräns för vad en låt kan betyda. Men hur många som helst kan lyssna på den och få sina egna känslor bekräftade och känna sig "normal". Låtar kan bli som ett vaccin mot machokulturen. Och som vanligt – ur all bra konst föds ny konst; just nu finns en hel drös yngre manliga artister som sjunger ärligt och modigt om känslor.