Krönika: "Mord, ord och historisk stank."

Den 15 oktober är det dags för Bokens dag. Lokala författarnamn och händelser blandas med höstens mest uppmärksammade boksläpp.

Kalle Sandhammar

Kalle Sandhammar

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2019-09-26 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Scenen kommer knappast att vara sig lik. Poetisk prosa om ett hemskt våldsdåd blandas med den ruttnande stanken från 1700-talets Stockholm. En frånvarande bror spökar på födelsedagsfesten, en kvinna som deporterades till en fransk ö på 1500-talet kommer till liv under metoorörelsen i Sverige. Ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Upplands historia blir krimi, och biografin tecknas över ”den besvärliga Elin Wägner”.

Bokens dag är ett arrangemang som passar UNT väldigt bra. Litteratur och journalistik går sida vid sida. Flera av de verk som presenteras i år tar vid där journalistiken slutar. Tillsammans bildar de en front mot okunskap och inskränkthet. Men framför allt främjar de upptäckarglädje och skapandet av nya perspektiv. Logiskt nog är Uppsala universitet med som samarbetspartner i år.

I mötet med författarna fördjupas litteraturen och berättelserna får ytterligare liv. Kanske är det därför som UNT:s årliga arrangemang är så populärt och nu går in på 25:e året. 

En annan bokfest pågår i Göteborg i dagarna – Bokmässan. Där diskuteras bokbranschens bristande lönsamhet. Försäljningen av pappersböcker minskar i rask takt, samtidigt som användningen av ljudböcker ökar kraftigt. Som i alla digitaliseringsprocesser innebär det lägre ersättningar. På sikt riskerar det att slå hårt mot den svenska bokutgivningen, när varken förlag eller författare kan leva av verksamheten.

Samtidigt kommer nya rön om barn och ungas minskade läsning. Enligt den nyss släppta undersökningen ”Ungar & Medier 2019” som Statens medieråd har gjort svarar endast elva procent av de tillfrågade 13–19-åringarna att de läser böcker eller tidningar varje dag. Även i yngre åldersgrupper minskar läsningen.

Publiken på Bokens dag brukar vara äldre. Här ser vi glädjande nog en motsatt rörelse. För två år sedan växte arrangemanget ur stora salen på Stadsteatern och anordnas nu i Universitetets aula, som tar in fler personer. Med drygt två veckor kvar har biljettförsäljningen redan slagit förra året. På lördagen inleder UNT:s kulturredaktion intervjuserien med de sex författarna.

Bra journalistik fäster vid sin samtid, och fördjupar den. God litteratur tar tag i ens tankar och drar ut dem i parallella eller korsande spår. Tillsammans befruktar de varandra. 

Förhoppningen är att det främjar den framtida läsningen.

En litteraturfest

Bokens dag äger rum tisdagen den 15 oktober i aulan på Uppsala Universitet.

Författare på scenen: Karolina Ramqvist, Monika Fagerholm, Niklas Natt och Dag, Torbjörn Flygt, Ulrika Knutson och Jonas Bonnier. 

Presentatörer: UNT:s Johanna Åberg Lundén och Elin Sandow.

Biljetter köps hos UNT City, Kungsgatan 47, eller via tickster.com. Som prenumerant på UNT kan du köpa biljetterna till rabatterat pris via kundklubben Mera.