Denna krönika Àr en opinionstext. à sikterna i artikeln Àr skribentens egna.
Den 18 mars hade jag tÀnkt att regeringen under högtidliga former skulle fÄ ta emot Ätta nya fÀrdplaner för fossilfri konkurrenskraft frÄn lika mÄnga industribranscher. Men sÄ blev det förstÄs inte i dessa coronatider. Hela eventet flyttas fram som allt annat just nu. Det Àr sjÀlvklart och klokt. Men nÄgot som dÀremot inte bör skjutas upp pÄ grund av coronakrisen, utan tvÀrtom tidigarelÀggas, Àr klimatÄtgÀrderna.
Nu finns dubbla skÀl för att öka tempot i klimatomstÀllningen. Utöver det mÀnskliga lidandet och allas vÄr oro över hÀlsan hÄller samhÀllskroppen pÄ att gÄ in i en lÄgkonjunktur till följd av virusets följdeffekter. Om regeringen inte snabbt sÀtter igÄng fler stimulansÄtgÀrder kan vi vara pÄ vÀg in i en depression som förvÀrrar lidandet Àn mer. Nu behövs handlingskraft och nytÀnkande.
Ăven chefen för det internationella energiorganet, IEA, Fatih Birol menar att de politiska och finansiella ledarna nu har en historisk möjlighet att inleda en ny era för globala klimatĂ„tgĂ€rder. Med stora ekonomiska stimulanspaket kan de motverka coronavirusets följdeffekter och samtidigt bekĂ€mpa det globala klimathotet genom nya snabba investeringar i fossilfri teknik.
I Sverige Àr bordet dukat. FÀrdplanerna Àr redan framtagna. Jag vet inte nÄgot annat land som fÄtt ta emot en rad fÀrdplaner för fossilfri konkurrenskraft, planer som industribranscherna tagit fram frivilligt inom ramen för initiativet Fossilfritt Sverige. Det Àr vÀrldsunikt!
Men det behövs tvÄ för en tango. Branscher som till exempel stÄl, gruva, bygg- och bilindustri kan inte stÀlla om pÄ egen hand. Man kan sÀga att det var regering och riksdag som bjöd upp nÀr de 2017 antog det blocköverskridande klimatmÄlet att Sverige ska bli klimatneutralt Är 2045. FÀrdplanerna Àr industribranschernas svar pÄ denna invit som visar hur mÄlet kan uppnÄs samtidigt som nÀringslivets konkurrenskraft stÀrks. NÀringslivets budskap Àr att de sjÀlva inte Àr problemet. De vill och kan. Tekniken finns i allt vÀsentligt och Àr lönsam pÄ sikt.
NÀringslivet vill att det ska gÄ fortare. Det vill Àven det klimatpolitiska rÄdet som i dagarna presenterat sin utvÀrdering av regeringens klimatarbete och dÀr rekommenderar att fÀrdplanerna genomförs i samarbete mellan regering och respektive bransch. Och nu stÄr möjlighetsfönstret vidöppet.
Vi kan dÀmpa de ekonomiska effekterna av coronakrisen genom att satsa framÄt. Mycket ska göras pÄ kort tid. Sverige behöver lÀgga nya elledningar till bÄde elvÀgar, laddstolpar och stÄlindustri. Detta fÄr inte ta 10 Är, som det ibland gör. Sverige behöver bygga ut jÀrnvÀgen för mer godstrafik, och ett antal bioraffinaderier och biogasanlÀggningar mÄste snabbt sÀttas upp för att genomföra brÀnslebytet pÄ alla fordon.
Det gÀller Àven familjer som har lite pengar över och som kan stimulera ekonomin och jobben genom hÄllbara investeringar som att montera solceller pÄ taket, köpa cykel eller elbil/biogasbil. Det Àr samma typ av meningsfulla sÀtt att dra sitt strÄ till stacken som nÀr mÄnga just nu stöttar vÄra lokala restauranger genom att köpa hÀmtmat.
Coronakrisen Àr en mardröm, men den visar ocksÄ vilken enormt god vilja det finns bland mÀnniskor, politiker, företag och myndigheter nÀr det Àr allvar pÄ riktigt. Vilken kraft vi har gemensamt nÀr vi alla hjÀlps Ät. Det ingjuter hopp inför framtida utmaningar.