Kassarna vid kassorna ställer till det

Jacke Sjödin

Jacke Sjödin

Foto: Michalea Hasanovic

Krönika2020-02-02 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jaha, från och med maj finns det alltså risk att plastpåsarna kommer att kosta 6-7 kronor i och med den nya skatten. Det sägs i och för sig att det är tillverkare och importörer som ska stå för notan, men det är klart att det i slutändan blir vi konsumenter. 

Mitt huvudproblem kring detta är att mamma kommer att skälla på mig ännu mer. Hon är en rar och stillsam natur, men varje gång jag glömmer att ta med mig mina miljökassar till affären så skäller hon på mig tills jag står där med nedböjt huvud på samma sätt som jag gjorde när jag som barn hade druckit sirap direkt ur flaskan. Och hon skäller inte främst för att vara rättrogen i miljöfrågor. Hon skäller främst för att hon är snål – å mina vägnar. Och det betyder att hon kommer att skälla dubbelt så mycket från och med den 1 maj. 

Sedan till sakfrågan. Hur ska man göra för att vara en god världsmedborgare gällande användandet av plaster? För det första vill jag uppmana Uppsala Kommun att inte dumpa mina sopor i världshaven. Mina plastpåsar blir nämligen uteslutande soppåsar, och eftersom det sägs att de sedan blir mikroplaster i Indiska oceanen, så måste det väl vara det som händer.

För det andra är man en miljöbov vilken påse man än köper. Jag har gjort en del efterforskningar:

* Plastpåsen är gjord av olja vilket inte är bra för miljön. Och den bryts aldrig ner.

* Återvunnen plast eller sockerrörsplast är förstås bättre men också skit, för den bryts heller aldrig ner.

* Papperspåsen är av svensk skog, vilket ger lägre påverkan vid tillverkning, men trädet ska ju växa och då pratar experter om markanvändningspåverkan och övergödningsproblematik.

* Nylonpåsen och miljöpåsarna är gjorda av olja, men håller ju längre vilket minskar miljöbelastningen. Men i naturen bryts de förstås inte heller ner.

* Bomullspåsar kräver så mycket vatten vid tillverkning att man enligt uppgift måste nyttja dem vid typ 20.000 shoppingtillfällen för att det ska löna sig. (Alltså ungefär tre månader för en 5-barnsfar.)

Så hur gör man då rätt??? 

”Ta snusen i mössan”, sa farfar som alltid var före sin tid. (Fast mösseländet är väl också gjord av bomull…) Kan man ta stora resväskan med sig varje gång? Eller dra fast bokhyllan Billy bak på elcykeln? Eller ska jag ta minibussen med alla mina barn som sedan helt enkelt får bära mjölken, havregrynen och pilsnern i famnen? Kan man kanske nyttja de påsar under ögonen som man får av att tänka på sådant här? Eller ska man bara strunta i allt och cyniskt hävda att skatten på påsarna bara handlar om att staten vill fylla sin penningpåse?

Jag tycker principiellt att alla idéer för en bättre miljö är av godo. Och jag tar alltid med mig miljökassarna varje gång (mest för att slippa skäll av mamma), och jag tar gärna äpplena i papperspåsar. Men jag kan inte låta bli att grunna lite på hur insatserna riktar sig. 

Och hur jag än räknar, så kommer jag fram till att påsen nog är viktig, men det måste vara ungefär 258 gånger viktigare vad du faktiskt köper och stoppar ned i den.