"Jag tackar alla som frivilligt bär munskydd"

Lotta Frithiof tänker på att munskydden har fått en ny och viktig funktion.

Foto: Tomas Lundin/ Pär Fredin/TT

Krönika2020-09-27 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kanske är det en kirurg på rymmen? Den där mannen som sitter i den mötande bilen när jag svänger upp på parkeringen vid jobbet. Men han verkar oroväckande närsynt, sitter lite väl nära framrutan för att ha ett sådant precisionsjobb. I ögonvrån jag ser den vita rocken. Men såklart är det munskyddet som leder tankarna till operationer. Hur korkad får man bli, coronasmittan har ju pågått sen i början av året och munskydd har varit en het potatis världen över? Håller jag på att glömma pandemin? 

Senare på kvällen möter jag fyra ungdomar i Gränby. De åker kundvagn utomhus och alla har munskydd på sig. Skojar de eller är de ute efter skyddseffekten? En har ett trasigt munskydd, en annan har sitt hängandes på hakan, och två sitter väl som de ska. Ungefär. De filmar sig själva. Garvar. Kundvagnen skramlar mot asfalten. 

I en affär vid Strandbokilen får ingen gå in utan munskydd. Affärsinnehavaren säljer engångsvarianten för tio kronor. Jag avstår, tycker det är för dyrt och tänker på mina två oanvända munskydd, ett i blommigt tyg och ett med paisleymönster, som jag har liggandes hemma. De har jag fått från en kompis som jobbar i Asien och som är van att använda munskydd när hon går ut och tycker att det borde vi i Sverige också göra. 

Men fyra av tio svenskar är emot. Lika många kvinnor som män medan unga är mer positiva än äldre. Svenskarnas motstånd borde bero på att Folkhälsomyndigheten anser att kunskapen om skyddseffekten är bristfällig och att det finns risk att munskydd ger en falsk trygghet. Som i sin tur leder till att folk inte följer andra rekommendationer som att stanna hemma vid symtom och att hålla avstånd. Risk finns också att folk rör vid munskyddet och sprider smitta via händerna. Nyss sa också Region Uppsala nej till att införa krav på munskydd i kollektivtrafiken just därför. 

Endast ett fåtal länder i världen gör som vi och i många europeiska länder är det böter som gäller för den som går med oskyddad mun. Närmare 10 000 böter har till exempel utfärdats i Malaga stad. Boten är på 100 euro (1 113 kronor). 

Personligen är jag glad att slippa, tycker inte om krångel. Men jag tackar alla som frivilligt bär munskydd. De blir som livs levande påminnelser om att det fortfarande pågår en pandemi och att vi inte kan andas ut än. Det är bra för oss som står precis vid gränsen för avtrubbning och som tror att människor med munskydd är kirurger.