"Jag kan inte låta bli att tänka på incels"

Lotta Frithiof.
Lotta Frithiof.

Förvåning och en smula skräck är känslor som jag upplevt flera gånger under senaste veckorna. Men inte hopplöshet.

Krönika 6 oktober 2019 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni vet hur det kan vara när något nytt fastnar i ens radar och vägrar släppa greppet som ett klistrigt flugpapper. Från att aldrig ha hört talas om incels, alltså män som lever i ofrivilligt celibat, är det som om de dyker upp i radio, tidningar och sociala medier hela tiden. Jag vill inte tänka på incels men jag kan inte låta bli. 

Så klart är jag inte förvånad över att det finns män som inte får ligga. På samma sätt som jag inte är förvånad över att det finns kvinnor i samma situation. Men det som förvånar är männens attityd och deras oförmåga att se sin egen roll i det hela. De skyller på omständigheter utanför dem själva och gör sig till offer. Alla tycker såklart inte lika men en del av anhängarna lägger skulden för sitt lidande på kvinnor. Ett tankegods är att kvinnor har makten att själv välja vilka män de vill ha sex med och att kvinnorna ska straffas för att de väljer de vackraste männen. I intervjuerna jag läst verkar männen sjukt otrevliga och skulle ha mycket att vinna på att bete sig mer empatisk. Det går inte att bara gapa och tro att lyckan kommer flygande.  

Incels verkar utgå ifrån att det är en mänsklig rättighet att ha sex, men missat att samlag är ett frivilligt samspel mellan människor. Det finns forum på nätet för dem och där frodas hatet mot kvinnor och feminismen som anses ansvara för deras situation. Inte de själva alltså. Enligt en skattning som tidningen ETC gjort ska det finnas cirka 200 svenska incels aktiva på forumen medan motsvarande antal i USA är 50 000–100 000. 

Några få incels ska ha begått brutala terrorbrott. Enligt Aftonbladet bland annat i Toronto 2018 då en man körde över dussintals människor varav flertalet var kvinnor. "Incel-upproret har redan börjat" skrev han på Facebook. Även den man som mördade sex personer i Isla Vista i USA år 2014 hade skrivit ett manifest om att straffa kvinnor som inte var attraherade av honom. 

”Det rör sig om män som har svårt att etablera kärleks- och sexrelationer och som fått en samlingsplats på nätet. De ser feminismen som ansvarigt för deras kärlekslösa tillvaro och anser att staten är skyldig att göra något åt det”, säger psykiatern Stefan Krakowski i en SVT-intervju. 

När tidningen ETC, som gjort reportage om tre svenska incels, följde deras liv visade det sig att två av männen fortfarande var hatiska medan en tredje hade lyckats ha en relation. Han hade fått hjälp av sina föräldrar att släppa mobilen och datorn, och söka psykolog.  

Det kan jag bara tolka som en uppmaning till oss övriga; märker vi den här sortens beteende hos män är det på sin plats att ta ett snack med dem. De behöver oss. Att människor utvecklas till incels kan ha många orsaker. Det får bli spekulationer, men kanske har de blivit mobbade, vuxit upp i missbrukande eller misshandlande familjer eller haft curlande föräldrar som inte lärt sina barn att de bör ta ansvar för sina egna handlingar och liv. 

 

 

Ämnen du kan följa