Ingen vet om det här är slutet på pandemin

Det här blir den 269:e artikeln jag skriver om coronaviruset under pandemin. Under de två år som smittan härjat har sjukdomen bytt skepnad flera gånger. Och det här kommer med all sannolikhet inte att bli den sista.

Karin Fischer Liddle arbetar i tältet utanför infektionsmottagningen den 29 februari 2020.

Karin Fischer Liddle arbetar i tältet utanför infektionsmottagningen den 29 februari 2020.

Foto: Johan Heimer

Krönika2022-02-09 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det första texten om den uppseglande pandemin skrev jag den 29 februari 2020. Det var ett reportage från ett tält utanför infektionskliniken där länets första covidtester togs under rigorösa säkerhetsrutiner.

I Uppsala län har närmare 700 000 pcr-tester för covid gjorts sedan dess. Men att covidtestningen nu trappas ner beror inte på att smittspridningen har avtagit.

När Sverige nu avskaffar restriktionerna är det i stället ett tecken på att covid-sjukdomen nu har gått in i en helt ny fas. Det har länge stått klart att man förr eller senare kommer att få leva med covid som en smitta bland många andra som härjar under förkylningssäsongen. Och att Sverige, liksom många andra länder, tar det steget nu beror på flera faktorer.

En orsak är paradoxalt nog den exceptionellt höga smittspridningen. Omikronvarianten har visat sig vara så mycket mer smittsamt än tidigare virusvarianter att restriktionerna har haft mycket liten, om ens någon, effekt på smittspridningen. Lyckligtvis har den explosiva spridningen kombinerats med att de allra flesta som insjuknar har fått en mildare sjukdom än tidigare under pandemin, i alla fall de som är fullt vaccinerade.

Detta gör beräkningen av nyttan med inskränkningarna allt mer har börjat tippa över åt det håll där restriktionerna kostar mer än de smakar.

Att tidigare dödliga pandemier tar den här vägen är inget nytt. Den så kallade svininfluensan, som dök upp 2009, var den fjärde generationens avkomling till det H1N1-virus som orsakade spanska sjukan för cirka 100 år sedan. En variant av det viruset dominerade även influensasäsongen 2018/19. Årets influensa, som ökade snabbt veckorna före jul och sedan lika snabbt minskade efter nyår, var en avkomling till Hongkonginfluensan som härjade i slutet av 1960-talet.

Men om det vi ser nu är det sista kapitlet i historien om covid-pandemin är det för tidigt att säga något om än. Faran för nya, och potentiellt farligare, virusvarianter är långt ifrån över. Och är det något jag lärt mig av de första 268 artiklarna är att det här är ett virus med förmågan att överraska alla experter.

För många är det säkert en lättnad när restriktionerna nu släpps. Själv kommer jag nog att fira det 269:e kapitlet i historien om pandemin med en öl, på en förhoppningsvis fullsatt bar.