Idag möts Uppsala – mot våldet

Det har varit en oerhört tung höst i vår stad. Uppsala har stått i centrum för den våldsvåg som saknar motstycke och som drabbat Sverige. Vi medier i stan saknar ett samtal om hur vi på lokal nivå ska stoppa gängkriminaliteten. Därför gör vi något unikt idag.

Krönika 8 november 2023 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det börjar med att en mamma mördas i sitt hus i Brillinge, när resten av familjen sover. 

En gräns passeras. Polisen Jale Poljarevius berättar att polisen redan då förstod att det som hänt var ”en katastrof”. En barriär bröts där även de kriminellas regler sattes ur spel. 

Sen skjuts en son till döds i sitt trapphus i Sala backe. 
Och en dotter dödas i familjens villa vid ett sprängdåd i Fullerö. 

Ingen av dem har någon koppling till konflikten. En konflikt där de två drivande personerna båda har vuxit upp och blivit kriminella här, i vår stad. Nu får splittringen dem emellan enorma konsekvenser inte bara för Uppsala, utan för stora delar av Sverige.

Plötsligt står bänkar tomma i klassrum. 
Hus lämnas övergivna. 
Barn och deras familjer flyr - av rädsla för sina liv. 
Det blir hösten då årets mest färgsprakande månad blir "svarta september".

Oktober börjar lite lugnare. Är det över nu? undrar vi. 
Men så skjuts det mot ett radhus i Nyby. 200 kilo sprängmedel hittas i Björklinge. Och sent en fredagskväll får tusentals föräldrar i Uppsala ett mejl där de uppmanas prata med sina barn. Elever på högstadiet har erbjudits en stor summa pengar för att utföra ”väldigt grova brott”. 

Tyvärr är det nog inte över. Tyvärr måste vi nog fortsätta att leva med konsekvenserna av konflikten. 
Men hur ska vi göra för att inte hamna här igen? 

Vi medier i stan saknar ett samtal om hur man på lokal nivå kan bidra till att stoppa gängkriminaliteten och skapa bättre förutsättningar för barn och unga som växer upp i Uppsala. Ett samtal om vad som krävs av samhället och av var och en av oss.

Därför bjuder vi på UNT tillsammans med våra kolleger på SVT Uppsala och P4 Uppland idag in till en gemensam livesänd debatt på Forumtorget. Ett unikt samarbete mellan tre lokala medier som vanligtvis konkurrerar. 

Vi samlar en rad gäster på vår scen och kommer att ställa era frågor om våldsvågen. Frågor som vi har efterlyst från er på våra sajter och i våra sociala medier. Bland gästerna finns både Uppsalabor som själva har berörts av gängvåldet, företrädare för polis, skola och socialtjänst samt statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer.

Nu vill vi bjuda in dig att lyssna! Varmt välkommen till Forumtorget kl 12 idag, onsdag 8 november. 
Debatten sänds också direkt på UNT:s sajt samt i SVT och i P4 Uppland. 
Den kommer också gå att se och lyssna på i efterhand på våra sajter. 
Jag hoppas vi möts!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa