Det här året ska det gå vägen

Äntligen. Nytt år. Nya löften. Men den här gången är det tvunget att gå vägen. 2021 måste bli ett bättre år.

Catrin Pihl

Catrin Pihl

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2021-01-03 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gamla är undanstökat och ett helt oskrivet blad ligger framför oss. Ett nytt år är här och med tanke på vad som ligger bakom oss, vad vill vi annat göra nu än se framåt?

Kanske har vi nyårslöften att hålla. Jag har ett i alla fall. Ett livsavgörande och viktigt. Ja jag vet, det låter patetiskt. Men den här gången kommer jag att hålla det också. Jag har inget annat val. I år ska det gå.

Annars brukar nyårslöften vara dömda att misslyckas. Vi måste vara ytterst motiverade för att komma i mål. Men jag kan tänka mig att det finns människor där ute som bestämt sig. Detta är nog året då vi som bör göra det, ändrar riktning.

Nyligen skrev 9 forskare en debattartikel i DN om folkhälsoarbetet. Deras poäng är bland annat att man inte ska glömma helheten. Vi fokuserar på Covid-19 och glömmer att väldigt många av dem som dör gör det av andra orsaker. 

En stor del av dödsfallen skulle kunna undvikas om vi lever hälsosammare, menar forskarna. Det handlar förstås om att sluta röka, dricka mindre alkohol, motionera mer, äta rätt, stressa mindre, umgås med människor som gör en glad, med mera. 

Helt enkelt det som Folkhälsomyndigheten ägnar sig åt att påminna om när det inte råder pandemi.

Allt det där är ju urtrista självklarheter kan man tycka. Men ack så svårt att uppnå i vardagen. Särskilt om man lever ett liv där man får kämpa för att fixa ekonomin eller hinna med livspusslet. 

De som måste fokusera hårt på att klara vardagen ligger i riskzonen även när det gäller covid-19. Överdödligheten bland invandrargrupper från Syrien, Irak och Somalia ligger, enligt de 9 debattörerna, skyhögt över den som gäller personer födda i Sverige.

Nu kan man ju hoppas att vi lärt oss nåt och kan göra mer rätt i framtiden. Vårdkrisen i äldreomsorgen är blottlagd och måste åtgärdas. Lagerhållning av skyddsutrustning ska inte sparas bort. Jobba hemma då och då sänker stressen och höjer produktiviteten. I alla fall i vissa branscher. Samarbete är bättre än ”ensam är stark”. Att tvätta händerna gör underverk.

2021 ska bli ett intressant år att följa. Man undrar ju en massa. Fråga nummer ett är förstås om smittspridningen äntligen lägger sig och när. 

Efter det kommer fler: Kan vi hejda klimatförändringarna? Överlever republikanerna Trump-eran? Kommer Storbritannien vinna på Brexit? Kan undertecknad ta sig upp i sadeln innan året är till ända? Ja, den som lever får se. 

Gott nytt år!