Hur kommer det nya året att beskrivas?

Så här på årets sista dag blickar vi framåt. Vilka nya begrepp ska skapa berättelsen om det kommande året? frågar sig UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar.

Det är årets sista dag, vi sammanfattar och lägger bakom oss. Blickar framåt och lovar nytt. När klockorna ringer för tolvslaget står allt på högkant. Vilka nya begrepp ska skapa berättelsen om det kommande året? skriver Kalle Sandhammar.

Det är årets sista dag, vi sammanfattar och lägger bakom oss. Blickar framåt och lovar nytt. När klockorna ringer för tolvslaget står allt på högkant. Vilka nya begrepp ska skapa berättelsen om det kommande året? skriver Kalle Sandhammar.

Foto: UNT Arkiv

Krönika2021-12-31 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Listan över nya ord som tillkommit i svenska språket under året innehåller en lång rad uttryck man helst skulle ha sluppit. Kommer de inte från coronapandemin, så har de med gängvåld eller klimatförändringarna att göra. Det är lätt att bli dyster till sinnes.

Coronabubbla, zoomtrötthet, gangfluencer och tippningspunkt. Orden har formats efterhand, i munnen på samtiden. Tillsammans väver de en krönika över det år som passerat. 

Flera av de nya orden kommer inte att överleva nästa år. Tack för det! Trender blåser över, fenomen faller i glömska. Knappt minns vi att utbrottet från den isländska vulkanen Eyjafjallajökull som stoppade flygtrafiken i Europa våren 2010 gjorde oss inaskade och fick oss att vulkanresa med extrainsatta asktåg, samtliga ord som berikade det årets lista.

Andra begrepp får vi leva med. Coronaviruset har förnyat sitt tag kring strupen på oss, med ökad smittspridning och skärpta restriktioner som följd. Inte heller språket lär bli förskonat under 2022. 

Vi går in i ett valår. När vi senast stegade till röstbåsen 2018 var det ackompanjerat av nyorden postsanning, alternativa fakta och fejkade nyheter, som obehagliga påminnelser om hur krafter i samhället försöker luckra upp gränsen mellan fakta och åsikter. Dessvärre är dessa uttryck fortsatt aktuella. 

Det är UNT:s nyårslöfte att fortsatt närvarande bedriva en oberoende, faktabaserad och källkritisk nyhetsbevakning. Som underlag för åsiktsbildning och skapandet av egna perspektiv. I den rapporteringen lär det gryende årets nya ord dyka upp efter vägen.

Det är årets sista dag, vi sammanfattar och lägger bakom oss. Blickar framåt och lovar nytt. När klockorna ringer för tolvslaget står allt på högkant. Vilka nya begrepp ska skapa berättelsen om det kommande året?

Lärdomar. Möjligheter. Löften. Men också en känsla av osäkerhet. Nyårsraketerna lämnar marken och allt är i luften. Med en färgglad smäll exploderar himlen och allt blir ljust för ett ögonblick, för att sedan åter falla i mörker. Vem kan säga hur det kommer att bli?

Själv återvänder jag gärna till ett av svenskans vackraste ord: förtröstan

Det kommer att bli bra! Lita på att det kommer att ordna sig, även denna gång. Det blir verkligen inte alltid som man tänkt – och det brukar krävas vissa ansträngningar – men oftast löser det sig. På det ena eller andra viset. 

Ett ständigt aktuellt begrepp, att luta sig mot när vi nu går in i det nya.

Gott nytt år!