Hur gör man det begripligt för en covidförnekare?

Varför blev jag journalist? Svaret är lika delar arv och miljö. Men också en vilja att göra världen mer begriplig. Nu har jag försökt i över 30 år, så hur gick det?

Catrin Pihl är reporter på UNT.

Catrin Pihl är reporter på UNT.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2021-03-28 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i förnekelsens tid. Ett tag var klimatförnekarna mest högljudda. Nu har de bytts ut mot covidförnekarna. Senast demonstrerade de i Sveriges tre största städer. Plakaten hade budskap som ”Corona är en bluff”, "Vaccin dödar." En del av dem tror på fullt allvar att vaccinationerna är ett sätt för staten att styra oss medborgare. Sprutan innehåller ett serum som gör att vi lyder order. Men det är högst oklart vad som ska hända sen.

Bakom minst en av de demonstrationer som hållits står en obskyr sammanslutning med namnet Frihet Sverige. Men vad vill de egentligen? Just den gruppen verkar vara ett gäng som, enligt Expressen, hänger sig åt alternativ hälsa. I toppen sitter en läkare (!) som ordinerar vitaminer, lite zink och örter mot covid-19. 

Det känns som att befinna sig i en riktigt dålig film. 

Samtidigt är det högst märkbar verklighet - och misstron sprider sig. Jag har bara de två senaste veckorna stött på fyra olika vaccinmotståndare som på fullt allvar menar att covid-19 bara är en helt vanlig förkylning. De väljer helt enkelt att inte tro på myndigheterna, för att de just är myndigheter. "Det vet man ju hur de som bestämmer tänker. De vill bara kontrollera oss."

Att många äldre dött i onödan och att vården går på knäna, tar man helt enkelt inte in. Svaren jag får är: "De skulle dött ändå, av en annan förkylning." 

SOM-institutet i Göteborg har mätt människors uppfattning om viruspandemin. I en av dessa studier ställdes frågan till 2480 personer om de trodde på konspirationsteorin att viruset i själva verket var ett biologiskt vapen skapat av människan. 13 procent svarade jakande, eller "helt riktigt" och "delvis riktigt". Dessutom svarade 29 procent av de tillfrågade att de inte hade någon uppfattning. Bara 51 procent avfärdade teorin helt.

Hur är det möjligt, tänker man. När så mycket fakta och information ändå skickats ut från myndigheter och media.

I samma studie konstaterade statsvetarna att förtroendet för forskare och politiker var skrämmande lågt. Och vi vet redan att förtroendet för såna som mig är lika lågt. Medierna har ett tufft jobb här att göra. Men hur? 

Hur ska man hantera att allt fler struntar i vad media rapporterar? Att de faktiskt ger blanka fan i att vi försöker stå mitt i verkligheten och göra den begriplig? Hålla i och hålla ut, kanske.