Vera var nervös inför vårt möte. Det är fortfarande jobbigt att prata om våldtäkten. Och i bakhuvudet undrar hon vad folk ska tänka om henne när de får veta, förklarade hon med ett lite generat leende.
Men 84-åriga Vera kände att hon ändå måste berätta, för att ingen annan ska råka ut för det som drabbat henne. Hon hade ju larmat kommunen om hemtjänstmannen redan hösten 2023: om hur han var mycket närgången, ställde obehagliga frågor och visade sitt stånd. Ändå kunde han jobba kvar. Och så en dag i våras våldtog han henne.
Vera tänkte också att fler kunnat råka ut för mannen. Om hon berättade kanske fler skulle våga göra det, och då kunna få stöd.
Hon hade rätt. Minst en kvinna till ska ha utsatts för sexuella övergrepp av mannen som polisutreds för att ha våldtagit Vera. Den här kvinnan känner efter övergreppen "otrygghet, oro och nedstämdhet" och "upplever försämrad självbild och fysik". Det skriver kommunen i den Lex Sarah-anmälan som man gjorde i fredags.
Och historien växer. Ytterligare två hemtjänstanställda män har nu stängts av, misstänkta för sexuellt ofredande av äldre kvinnor. Dessutom är en man avstängd eftersom kommunen upptäckt att han tidigare är dömd för våldtäkt.
Att hemtjänstanställda förgriper sig på personer de ska vårda är så fasansfullt att det är svårt att sätta ord på. Men det finns minst två skandaler till i den här historien.
Den första är att mannen kunde jobba kvar, trots Veras larm.
Den andra skandalen är att kommunen agerade med full kraft först efter UNT:s publiceringar. Vera och Kajsa (Veras handlingskraftiga barnbarn, även hon en hjälte!) vände sig till UNT eftersom de inte tyckte att kommunen tog det på allvar. De hade rätt: först i medias strålkastarljus satte kommunen igång en djupare utredning kring det egna agerandet – trots att man kände till allt sedan tidigare.
Veras historia har väckt starka känslor. "Det här är det värsta jag varit med om under mina år i politiken", har flera av Uppsalas mest erfarna politiker dundrat. I onsdags klubbade en enhällig kommunstyrelse att snarast införa kontroll av brottsregistret när man anställer inom hemtjänsten.
Kommunen meddelar också att man ska bli bättre på att kolla referenser, bättre på att lyssna in de äldre och ha mer närvarande chefer.
Så länge utredningen pågår kommer kommunen hålla presskonferens varje torsdag för att berätta vad man kommer fram till. Ja, lite som Folkhälsomyndigheten under pandemin.
Allt tack vare Vera.