Dags att fylla på språkets skafferi

Jacke Sjödin inser att ordstäven har blivit utslitna – och ger sig därför dristigt ut i jakt på mer samtida talesätt.

Jacke Sjödin

Jacke Sjödin

Foto: Michaela Hasanovic/UNT

Krönika2023-03-05 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Lägg på nu, vi måste åka, ropade jag till sonen som stod och babblade i sin mobil just när pappa hade extremt bråttom till godisbutiken.

– Vadå lägg på? frågade sonen sedan när vi satt i bilen.

Och jag insåg att detta är ännu ett uttryck som gått ur tiden medan jag satt och tänkte på annat. (Typ godisbutiker.)

Det är rätt många idiomatiska uttryck och ordspråk som helt enkelt inte funkar längre. Dels för att dom är smått obegripliga. Ta till exempel: ”Dom hänger ihop som ler och långhalm”. Jag skulle gissa att cirka 99,94 procent av folk under 30 år inte har en aning om vad detta uttryck kommer sej av. Jag (56 år) fick googla fram att lera och lagom långa halmstrån ströks på väggar vid husbyggen och att det egentligen inte var ett särskilt stabilt byggnadsmaterial. Uttrycket däremot har visat sej vara extremt hållbart.

Andra uttryck funkar inte för att dom helt enkelt inte stämmer längre. Den som slänger sej med det gamla ”Kameran ljuger aldrig” är ute i ogjort väder. (Ja ja ja, förlåt…) Idag kan man manipulera film och bild till oigenkännlighet på en kafferast. ”Det kostar skjortan” är också rätt inaktuellt eftersom skjortan inte kostar särskilt mycket. Oftast beroende på att den är tillverkad i sunkiga fabriker i länder där arbetarna har skitlöner och usla rättigheter. Och klassikerna ”Säkert som ett brev på posten” och ”Det går som tåget” används numera i princip bara ironiskt.

Jag skulle kunna rabbla gamla märkliga ordstäv i spaltkilometer, men det intressanta är att man ytterst sällan upplever att det uppstår nya uttryck och talesätt. Tiderna förändras i rasande fart, men ordspråken och uttrycken är från det förgångna. Kanske är det verkligen dags att uppdatera språkets skafferi en smula. Och hur gör man det? Jo, genom att försöka skapa nya uttryck och sedan använda dom så mycket så att dom till slut får fäste i folks medvetande. Häng på govänner och var lite idiomatiskt nytänkande!

På dagens hundpromenad föddes dessa:

* Surt, sa räven om elräkningen.

* Man ska inte ropa hej förrän man är övre medelinkomsttagare.

* Han har sålt smöret och fått 75 spänn för 500 gram.

* Var och en är sin egen lyckas managementkonsult.

* Den som gräver en grop åt andra får oftast på tok för lite betalt.

* Att tala är silver, att tigga är förbjudet i Vellinge.

* Nu är det kokta fläsket utbytt mot ett vegetariskt alternativ.

* Har man sagt A får man säga ktieportfölj.