VALANALYS
Det är stora utmaningar som väntar den konstellation som får ta över styret i Region Uppsala den kommande mandatperioden. Trots det höga tonläget i valspurten mellan framför allt S och M så är lösningarna som presenteras för att komma till rätta med vårdplatskrisen på Akademiska sjukhuset snarlika från de olika politiska lägren: Det handlar om att vara en god arbetsgivare och få fler sjuksköterskor att stanna på sina jobb, att komma bort från beroende av hyrpersonal och att flytta vård från sjukhuset till primärvård och hemsjukvård.
Den stora omdaningen av vården kommer inte att bli klar under den kommande mandatperioden. Under tiden måste politikerna lösa de akuta problemen som bristen på sjuksköterskor skapar. De brukar prata om att bristen är nationell och drabbar alla regioner. Det är både sant och inte sant. Det är sant att många av de stora sjukhusen har svårt att hålla vårdplatser öppna till följd av personalbrist. Räknar man antalet sjuksköterskor är de dock inte färre nu än de varit tidigare i förhållande till befolkningen. Sjuksköterskorna har dock valt bort sjukvårdens vårdavdelningar, med obekväma arbetstider och tung arbetsbelastning.
Vill man vända utvecklingen handlar det i slutändan om resurser. Ska erfarna sjuksköterskor få en bättre löneutveckling kostar det. Även scheman med lindrigare arbetstider har ett pris i kronor och ören. Något brett politiskt stöd för att skjuta till pengar genom en skattehöjning finns dock inte.
När detta skrivs pågår onsdagsräkningen av de sena förtidsrösterna fortfarande. I den preliminära mandatfördelningen stod kampen om det sista mandatet i regionfullmäktige mellan Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Centern, där C till sist knep det. För MP respektive KD hade det behövts ytterligare 110 respektive 152 röster för att de skulle ha tagit ytterligare en plats i fullmäktige.
Oavsett hur den kampen slutar så kommer det inte att påverka balansen på något avgörande sätt mellan de konstellationer som kan tänkas styra regionen framöver. Det blågröna styret har i den preliminära mandatfördelningen 44 av 101 mandat. De rödgröna partierna S, V och MP samlar 47.
För att skapa en majoritet krävs blocköverskridande samarbeten, och i slutändan måste mittenpartierna, S och C, troligtvis bita i det sura äpplet och bestämma om de vill samarbeta med V eller SD kommande mandatperiod.