”Vart är den här världen på väg?”
Det är en fråga man hör allt oftare. Något vi säger till varandra med en lätt uppgiven huvudskakning, i ett försök att stå ut. Som en suck, mer ett påstående än en fråga. Ingen förväntar sig heller ett svar.
Det finns fog för oron. Ett fruktansvärt krig i Ukraina. Nya dystra klimatsiffror, som för få verkar bry sig om. Världsledare tvekar inte att hitta på ”alternativa fakta” om verkligheten inte passar den egna agendan. En pandemi som fortsatt oroar.
Ovanpå allt detta en dansk högerextremist som dragit ut på korståg för yttrandefriheten genom att kränka andra, som i sin tur tar till våld för att uttrycka sin åsikt. Nu senast uttryckt genom koranbränning och bilhoppning utanför moskén i Uppsala i helgen.
Vart är den här världen på väg, egentligen?
För att verkligen få reda på något om det behöver man en fri och oberoende journalistik. Röster som utan egen agenda eller styrd av hot eller påtryckningar från andra berättar vad som händer i samhället. Någon man kan lita på, som allsidigt, faktabaserat och källkritiskt rapporterar om skeenden och riktningar, och sätter in dem i sammanhang.
Utifrån detta kan man sedan bilda sig en åsikt och skapa perspektiv. Kanske engagera sig för en bättre värld. En värld som kan ta en annan, bättre väg.
På köpet får man allmänbildning, och stödjer en granskare som ställer makthavare mot väggen. Fri och oberoende journalistik är den bästa medicinen mot korruption i ett samhälle.
Allt detta är lätt att ta för givet för oss som bor i Uppsala län. Sverige ligger i senaste rankningen på en trygg tredjeplats i organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, där de årligen tar temperaturen på medieklimatet i världens länder.
Dessvärre är detta ingen självklarhet. Hat och hot mot journalister har ökat på senare år. Bristande lönsamhet innebär ett långsiktigt hot mot lokala och närvarande medier.
Långt ned på listan över fri press återfinns Ryssland (plats 150) och Kina (177) där statlig censur, propaganda och övervakning är regel. Kina klassas dessutom av Reportrar utan gränser som ”världens största fängelse för journalister”. Bottenplaceringen i världen tar Eritrea, där den eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång sedan mer än 20 år.
Vi bestämmer hur det ska vara hos oss. Utan oberoende journalistik tynar det fria ordet bort.
I dag är det Pressfrihetens dag, tack för att du värnar om fria och oberoende medier. Genom att prenumerera är du med och stödjer vårt arbete med den lokala journalistiken.
Kalle Sandhammar, chefredaktör, vd och ansvarig utgivare