Forska om jämställdhet inte oproblematiskt

Nej vi ska nog inte fira idag. 8 mars är en dag som man ska jobba för att avskaffa.

Foto: UNT

Krönika2020-03-08 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i ett av världens mest jämställda länder. Men det finns en del att ta tag i. Det kan till exempel vara farligt att forska i själva frågan. Genusvetenskap provocerar nämligen personer med högerextrema åsikter. Det kan forskare vid Centrum för genusvetenskap i Uppsala vittna om. Institutionen har utsatts för upprepade hot och rena trakasserier. Vid ett tillfälle dök en hotfull besökare upp med hammare.  

På Göteborgs universitet fann man en dag en bombattrapp i anslutning till genusvetenskapens lokaler. Sedan dess finns inte längre någon skylt som visar var utbildningen håller till. 

Att forska om jämställdhet är alltså inte oproblematiskt. Risken är att studenter drar sig för att söka till utbildningen, att forskare hoppar av och skräms till tystnad.  

Nationella sekretariatet för genusforskning varnar för att det i förlängningen kan bli som i Polen och Ungern, där genusvetenskap bytts ut mot kurser i familjekunskap.

På universitet och högskolor har kvinnorna annars tagit täten. Hösten 2019 var 62 procent av de antagna studenterna kvinnor. De har varit i majoritet alltsedan högskolereformen 1977.  

Men en akademisk karriär är inte lätt att göra om man är tjej. När examen är i hamn tar det stopp. Kvinnorna utgör strax över 60 procent av studenterna, nära 50 procent av doktoranderna, 46 procent av lektorerna − men bara 28 procent av professorerna. 

Enligt rapporten Vetenskapsmannen är inte kvinna, som stiftelsen Allbright publicerade förra året når inget lärosäte i Sverige upp till en jämställd nivå. Sämst är de tekniska högskolorna, och allra sist ligger prestigehögskolan Chalmers. Där är 80 procent av professorerna män. Uppsala hamnar någonstans i mitten. 

Enligt Allbrights rapport motas kvinnorna systematiskt bort. Männen gynnar helt enkelt varandra. På vägen sker något som närmast kan liknas vid mobbing. Kvinnliga forskare baktalas, ratas i orättvisa rekryteringsprocesser och exkluderas i miljöer där män håller varandra om ryggen. 

Låter som 1800-talet.

Men moteld är anlagd. Chalmers satsar 300 miljoner under en tioårsperiod för att vända utvecklingen. Bland annat har man infört nya regler. Vid alla rekryteringsintervjuer ska man till exempel i fortsättningen kalla kandidater av olika kön.  

Obegripligt att en så enkel åtgärd införs först nu.  

Sen finns det absolut frågor där männen hamnat på efterkälken också, men det är en annan krönika.