Fattiga män är mer attraktiva nu än förr

Ibland kommer siffror och statistik som en uppenbarelse. Det är underbart och visst borde väl fakta ha potential att bli 2020-talets nya älskling.

Lotta Frithiof

Lotta Frithiof

Foto: UNT/TT

Krönika2020-01-26 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är verkligen ingen faktanörd som propagerar för att man ska plugga årtal, Kinas floder och periodiska systemet för att vara beredd att rabbla utantill ifall någon väcker en mitt i natten. Nackdelen med den inställningen är att man ständigt får hacka i sig förluster i quiz.

Men med förra decenniets falska nyheter, killgissningar, faktaresistens och tvärsäkra tyckanden, som präglade både media och snacket i många lunchrum, är det som om någonting inuti mig har förändrats. Jag tänker att fler borde vara sugna på att värmas upp själsligen av lite kalla fakta. Nu och under många år framåt.  

Den tanken drabbade mig när en kunskapsfylld kvinna klev fram i fjolårets långdragna diskussion om vi borde tycka synd om Tindermännen som inte får ligga trots att de swipar höger. Just svårigheten för dem att hitta ett sammanhang i livet angavs ofta som förklaring till varför män blev IS-krigare, terrorister eller incels (män i ofrivilligt celibat). De ansågs inte kunna tygla sin vrede och minst en åsikt hade de gemensamt: att jämställdheten hade gått för långt.  

I början av januari skrev Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner att Tindermännen utan match var allas vårt ansvar. Hans tes var att de ratades på grund av att de var fattiga och inte hade lyckats med jobb, karriär och utbildning. Debatten fick bränsle via klassperspektivet. 

Då var då som Johanna Rickne, som disputerat i nationalekonomi vid Uppsala universitet och numera är professor vid Stockholm universitet, med självklar röst förklarade i Ekots lördagsintervju att män med låga inkomster hade haft det betydligt sämre. Chansen att de skulle komma hem till en fru som väntade med middag var mindre förr. Av de 20 procent fattigaste männen som fyllde 20 år 1950, förblev varannan barnlös. 

I dag har de det bättre. Andelen av de fattigaste männen som är barnlösa har minskat till en tredjedel. Rickne förklarade också att män med låga inkomster var mer oattraktiva som partners under den tiden när det var mannen som skulle försörja familjen på en enda inkomst. 

Alltså har männen med de lägsta inkomsterna också vunnit på jämställdheten, som de säger sig tycka så illa om, och det är inte så att kvinnor är mindre intresserade av att bilda familj med dem nu än förr.  

Inte sällan finns fakta som bevisar att saker är tvärtom mot vad många tror. Det är uppiggande.