En vårta är en vårta är en vårta…

Foto:

KRÖNIKA2015-10-04 09:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ponera att jag är på stranden med min man. Sida vid sida, med de frisläppta bröstvårtorna vajande i vinden, lapar vi sol och mår gott. Ponera att vi vill ta en bild och dela på sociala medier. Vi fyrar av ett leende och knäpper kortet. Det är nu vi får problem. För medan min mans bröstvårtor inte får någon att höja på ögonbrynen så skulle mina (ganska praktfulla, om jag får säga det själv) få vår bild censurerad av Facebook. Bortplockad av Instagram. Om jag däremot använder Photoshop för att klippa ut min mans bröstvårtor och sedan klistra dem ovanpå mina egna - då är det lugnt! Ett blottat kvinnobröst är en bröstvårta för mycket medan en mans är en i mängden. Hur hänger det ihop i jämställda Sverige 2015?

I fredags kom rörelsen ”Free the nipple” till Uppsala i form av ett demonstrationståg med såväl blottade som påklädda bröst i leden. Syftet: att protestera mot sexualiseringen av det kvinnligt kodade bröstet. Initiativ som detta får alltid en hög med indignerade människor att ladda slangbellan med skällsord och rop om att ”Nu har feminismen gått för långt!” Kanske hör du till dem som tycker att ”Free the nipple” är larv? Att det är osmakligt med kvinnor som visar brösten under osexualiserade former oavsett om det är i ett demonstrationståg, på badhuset eller på en restaurang under amning? Bra! Då har du hamnat i helt rätt krönika.

Att befria bröstvårtan handlar naturligtvis inte om att alla kvinnor ständigt ska tvingas att gå topless. Vad det handlar om är valfrihet. Det handlar om att frisläppandet av mina bröstvårtor ska vara min sak att bestämma över på samma sätt som en mans är hans. För problemet i dag är att vi inte får välja.

Sociala medier är ett bra exempel. Facebooks regler rörande nakenhet hymlar nämligen inte med att man gör skillnad på bröst och bröst: ”Vi begränsar vissa bilder av kvinnobröst som visar bröstvårtorna”.

Att kvinnor blottar sina bröst i situationer som inte är avsedda för att verka upphetsande för män provocerar uppenbarligen många. Och därför, för att vi fortfarande gör sådan skillnad på kropp och kropp - på människor och människor - är bröstvårtans frigörelse inget larv. Därför handlar ”Free the nipple” inte om något annat än en sådan självklarhet som lika rättigheter för alla oavsett kön. För att bestämmanderätten över en mans bröst med självklarhet tillfaller honom medan utrymmet en kvinnas bröst tar regleras av andra – det är inte jämställdhet.

LÄS MER: Alla Karin Anderssons krönikor