"En korv är en form i skinn som man känner igen"

Vegokorven vann i EU. Hurra! Det är en vinst för framtiden. Men fortfarande är slaget om den vegetariska maten inte över i det europeiska parlamentet.

Foto: Tomas Lundin/Malin Hoelstad

Krönika2020-10-25 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här veckan har EU konstigt nog avgjort vad som får kallas korv och burgare. En ofattbart löjlig fråga tycker många och inte något som EU-parlamentariker bör ägna sin dyra arbetstid åt. De som tycker EU bör packa ihop får dessutom vatten på sin kvarn. 

Bakgrunden är den att en fransk parlamentariker hade lagt fram ett förslag om att vegetariska produkter inte ska få använda beteckningar som förknippas med kött. Den stora europeiska samlingsorganisationen för bönder stödde förslaget. Köttlobbyn menar alltså att en korv per definition ska innehålla kött. 

Men det finns inga regler för hur mycket eller lite kött en korv måste innehålla. Med undantag för falukorven som är ett skyddat namn och måste bestå av 45 procent kött. Ordet korv betyder böjd och stump. 

Jag skulle säga att en korv är en form i skinn som man känner igen när man ser. Och inte är den vegetariska korven ny heller. Redan på 1970-talet var sojakorven både hyllad och hånad. 

Men bara för att vegetariska ersättare för kött nu vunnit rätten till namn som korv, burgare och schnitzel, är inte slaget över. Sedan tidigare finns liknande regler för mjölkprodukter. Mjölk, grädde och ost får man inte slänga sig med hur som helst. De får bara användas för produkter gjorda av ”normala juversekret”. Med vissa undantag som kokosmjölk och jordnötssmör. 

Det skulle kunna förvirra konsumenterna var argumentet. Personligen tycker jag orden havremjölk och mandelmjölk är lättare att förstå än som nu när det bara står: dryck. 

Men frågan är vilka mejeriord vi kommer att få använda framöver. Samtidigt som EU röstade ner korvordsförbudet gjorde ett annat förslag entré: det om att skärpa lagstiftningen om mejeriord.

Min gissning är att bondelobbyn i Europa har kalla fötter för att många väljer växtbaserad mat istället för det traditionella käket och ger sig på orden - ordens makt är ju erkänt stor. 

Hur det än blir med denna ordcirkus så kommer inte den unga generationen att bry sig. De som kämpar för klimatet och vill minska utsläppen av växthusgas kommer fortsätta äta växtbaserad mat. 

Mitt tips till EU är därför att lägga ner ordkriget och i stället skapa förutsättningar för bönder att ställa om till den hållbara matproduktionen som efterfrågas av unga. Det skulle ge böndernas en chans att tjäna pengar på ett modernt sätt. Låt framtiden komma in!