Nu har vi väntat på vår elbil i fem månader. Och vi är inte ensamma. Det är många som står i kö för nya elbilar bland annat på grund av att det efter pandemin råder brist på halvledarkomponenter.
Ändå överraskar försäljningssiffrorna. Hittills under 2022 är elbilen den mest sålda biltypen i Sverige. Allra populärast är den i Jämtland, vilket visar att elbilen är perfekt också för de som bor utanför större städer, och Uppsala län placerar sig strax över snittet.
När jag och min elbilsintresserade dotter skulle provköra en elbil en lördag eftermiddag möttes vi av en trött och sliten försäljare. Jag frågade hur försäljningen gick och han tittade upp med uttråkad blick och så vinklade han upp dataskärmen åt oss och pekade på en lång lista på skärmen.
– Alla de här har köpt elbilar i dag, och det är så tröttsamt för alla ställer samma frågor. Det vore bättre om de satte hit en robot som kunde svara, suckade han.
Mötet gav en konkret känsla att något stort är på gång. Sverige och världen är mitt uppe i en transformation där efter drygt hundra år byter förbränningsmotorn mot en elmotor som är enormt mycket energieffektivare, och förbättrar stadsluften och minskar bullret. Men tempot kan öka med bättre information!
Den kvarvarande tveksamheten som bekanta till mig som funderar på att gå över till elbil nästan alltid frågar om är hur många snabbladdare det nu finns att tillgå. Det är inte längre räckviddsångest som är det dominerande hindret utan snarare oro över att behöva stå i kö för att det inte finns tillräckligt många snabbladdare. Jag sökte information om hur många laddstolpar som kommer att sättas upp i länet men ingen verkar ha en sådan karta.
Jag gjorde därför en egen helt ovetenskaplig undersökning och fann att det redan nu finns 27 snabbladdare i Uppsala, betydligt fler än när vi leasade vår första elbil för drygt ett år sedan.
När jag ringde runt kunde OKQ8 berätta att de kommer sätta upp två nya stationer i Uppsala under 2022. Preem kunde inte uttala sig om Uppsala specifikt men ska sätta upp mellan tre och åtta snabbladdare på 15-25 stationer i landet per år. Dessutom öppnade Tesla förra veckan upp flera av sina laddstolpar för andra elbilar. Det innebär 10 nya snabbladdare till i Fullerö, 16 i Enköping och 14 i Upplands Väsby.
Lägg därtill en branschuppgörelse mellan de flesta stora aktörerna på området om att man ska kunna ladda med bankkort eller QR så att man slipper krångliga rutiner.
Allt detta är förstås ljuv musik men nu måste också dessa budskap nå ut till alla som tvekar. Region Uppsala skulle förslagsvis kunna ansluta sig till de regioner som nu utvecklar en levande kommunikationsplattform som visar när i tid och på vilka platser som nya snabbladdare kommer att sättas upp. Det kommer underlätta för både hushåll och åkeriföretag att ta ett aktivt beslut.
Att underlätta för elbilsköpare är naturligtvis bara en del i klimatomställningen av transporterna. Det måste också bli enklare att leva utan att äga en egen bil och att dela bilar med varandra, något vi till exempel kan se satsningar på i nya stadsdelar som Rosendal.
På det sättet kan staden nyttja parkeringsplatserna smartare till grönska och fler mänskliga möten och minska köer i både trafiken och till laddstationerna.
Och vem vet, det kanske är sista bilen jag leasar men i vilket fall lovar jag att dela den så snart som möjligt!