Jag tror, jag tror på ekonomi…

Jacke Sjödin om att läsa ekonomi av helt fel anledning. Samt att av helt fel anledning tro på ekonomi.

Jacke Sjödin

Jacke Sjödin

Foto: Michaela Hasanovic

Krönika2024-04-07 09:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag gick ekonomisk linje på gymnasiet. Skälet till mitt val var mycket enkelt. Tjejerna. Helena och Karin och dom.

Ekonomi som ämne intresserade mej inte det minsta. 

Och jag intresserade inte tjejerna som gick ekonomisk linje det minsta…

En lose-lose-situation.

Så där satt jag i tre års gymnasietid och försökte begripa mej på debet och kredit, medan Helena och Karin hånglade runt med grabbarna som gick samhällsvetenskaplig linje. 

#skitliv

Sen dess har jag haft svårt för ämnet ekonomi. Jag tror inte på det. Och allt oftare bär jag på en känsla av att mina forna skolkamrater, ekonomerna där uppe i toppen, har en enda egentlig uppgift: Att just få oss att tro. Ekonomi är en religion. Och vi accepterar dogmerna med mössan i handen. 

– Ursäkta, är det rimligt att vi kunder betalar så hiskeligt mycket för elen när elbolagen gör miljardvinster och ledningen får mångmiljonbonusar årligen?

– Ja. Om inte vinsterna och bonusarna håller den nivån, så sjunker bolagens värde och det drabbar i slutändan oss alla. Amen.

*

– Ursäkta, samtidigt som folket drabbas hårt av inflation och kris och höga räntor så gör bankerna rekordvinster och ordnar miljardutdelning till ägarna. Är inte detta helt orimligt och vansinnigt?

– Nej, inte alls. Desto bättre bankerna går, desto billigare kan dom låna in pengar, vilket i slutändan gör det billigare för hushållen att låna. Det gagnar alltså kunderna. Amen.

*

– Ursäkta, är den privata konsumtionen så viktig för tillväxten att fler mobiltelefoner och bilar och resor och hamburgare och hörlurar och plastgubbar och märkesväskor är viktigare än ett hållbart leverne och en välmående planet?

– Ja! Du kan väl treenigheten: Slitet, slänget och den heliga tillväxten. Amen. 

*

– Ursäkta, i princip alla är överens om att ju större klyftor ett samhälle har, desto sämre mår det samhället. Ändå visar Oxfams senaste rapport att över 5 miljarder människor har blivit fattigare sen 2020 medan världens rikaste dubblerat sina förmögenheter. Är det inte helt horribelt? Att miljarder lever i fattigdom medan dom globala storföretagen genererar enorma vinster till sina redan stenrika ägare?

– Håll truten. Amen.

Kära församling, sjung ut!

Blott en dag, ett ögonblick i sänder,

det är grunden i vårt frosseri.

Konsumera vilt och följa trender,

högst av allt är vår ekonomi.

Skapa tillväxt uti alla lägen,

måste alla göra, lycka till!

Den som inte tror att det är vägen

emot himlen, den är imbecill.