För första gången talade en kvinnlig svensk statsminister i Almedalen. Magdalena Andersson missade inte att göra en poäng av detta, när hon på söndagskvällen äntrade talarstolen inför ovanligt många åskådare. ”Det är sådana här dagar som vi säger till varandra att Sverige är fantastiskt”, deklarerade hon och visst föll några spridda droppar regn men mest sken solen.
Ulf Kristersson hade inte samma tur med vädret när han på måndagsförmiddagen äntrade samma scen. Under ett paraply tog han precis som S-ledaren avstamp i familjen när han beskrev sitt Sverige. Därefter slutade likheterna. En enkel analys av talen är att den vitt skilda väderleken väl illustrerade de båda statsministerkandidaterna beskrivning av rådande samhällsklimat.
I bakgrunden skränade måsarna över Almedalsparken mellan ringmur och strand, och runt omkring pågick det vanliga seminariebruset. Det är dock uppenbart att delar av kakafonin försvunnit i år. Antalet programpunkter är i runda slängar hälften jämfört med när Almedalsveckan var som störst före pandemin. Inte minst har en hel del av de säljande inslagen försvunnit. Det är inte till nackdel.
Om partiledartalen är själva ryggraden i det offentliga Almedalen så är det tydligt att övriga kroppen byggs av vetande och idéutbyte. Det är här man får syn på vilken enorm kunskapskälla evenemanget är. Uppsala universitet spelar en inte obetydlig roll i detta och drar nytta av att ”Campus Gotland” ligger väl placerat i hjärtat av Visby. Universitetet anordnar över 30 seminarier under årets Almedalsvecka, de flesta kring olika aspekter av hållbar framtid, tvärvetenskaplig forskning och Artificiell Intelligens.
Samtidigt tänker jag, att det här pågår ju året om hemma i Uppsala.
Jag jagar vidare mellan seminarier och vimmel i Visby. Möter ministrar med efterföljande Säpo-vakter på morgonens joggingrunda. Utanför hotellet står artisten Anders Bagge med hund. Och in i hissen kliver förre finansministern Anders Borg, utan fru. Folk vänder sig om i smyg.
Det är lätt att avfärda Almedalsveckan som ett spektakel för eliten. Men hur folkligt det ska vara bestämmer i hög grad du som läser detta. Man behöver nämligen inte åka till Gotland för att besöka Almedalen. Merparten av programpunkterna direktsänds, och går att titta på i efterhand. Det är bara att koppla upp sig och dricka ur kunskapskällan.