Det är skillnad på tjänster och otjänster

Jacke Sjödin

Jacke Sjödin

Foto: Michaela Hasanovic

Krönika2019-10-27 12:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag sitter och läser morgontidningen och gormar så att familjen tar skydd under stolar och bord likt djuren i Snövit inför Prosits våldsamma julaftonsnysning. Och sedan sprinklar jag tidningen med saliv när jag som så ofta tar till min gamle idol Kapten Haddocks uttryck för att avreagera mig:

– Blötdjur! Sumpråttor! Asgamar! Sopprötter!

Alltså, man undrar ju stillsamt: Är det här på riktigt?

Inställa operationer. Massa människor som far illa och inte får den hjälp de har rätt till. Vårdpersonal som tvingas bemöta dessa patienter och dessutom får skjuta upp en massa jobb till en redan överbokad framtid. Allt detta på grund av en leverantör som har pressat sin prislapp en massa miljoner och fått jobbet trots att de inte klarar av att sköta det, i en av alla dessa havererade upphandlingar. Och så har vi sparat oss fattiga. Ännu en gång.

Jag går in på nätet och läser på Apotekstjänsts hemsida. Där möts jag av följande mening:

Apotekstjänst säljer en säker och kostnadseffektiv försörjning av läkemedel och sjukvårdsprodukter, inom öppen- och slutenvården, med hög leveransservice till sjukvårdshuvudmän via upphandling. 

Detta står alltså på Apotekstjänst hemsida onsdag den 23 oktober 2019 kl 13.45 då dessa rader skrivs. Har de ingen skam i kroppen? Jag hoppas innerligt att den texten har tagits bort när dessa rader läses.

Och om ni på Apotekstjänst är osäkra på vad ni faktiskt borde skriva på hemsidan, så har jag skrivit den texten åt er. Jag föreslår att ni istället skriver så här:

FÖRLÅT!!!

Apotekstjänst har totalt klappat igenom och fuckat upp allt!! FÖRLÅT alla som drabbats av inställda operationer för att vi inte har klarat av det vi lovade när vi slängde ut ett skambud i upphandlingen. FÖRLÅT till all vårdpersonal som tvingas berätta detta för förtvivlade patienter. FÖRLÅT för att vi girigt kapade åt oss ett avtal som gjorde att ni fick bocken som trädgårdsmästare. FÖRLÅT för alla taffliga bortförklaringar om att beställningarna var större än vi trodde, felet är givetvis helt och hållet vårt. FÖRLÅT för att alla dryga 180 miljoner kronor som vi har gjort i vinst de senaste tre åren, samt dom 20 miljoner som ägarfamiljen tog ut förra året, inte har kunnat användas för att fixa så att sjukhusen får det material vi faktiskt har lovat att leverera! Kort sagt: FÖRLÅÅÅÅÅT!

Och slutligen ett språkligt förslag: 

Jag föreslår att uttrycket ”Att göra någon en björntjänst” härmed omedelbart byts ut mot det mer korrekta: ”Att göra någon en Apotekstjänst.”