Därför vinner alla på att köpa begagnade kläder

Svante Axelsson har köpt sitt livs första second hand-plagg - och förklarar varför begagnat är framtiden.

Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och fristående UNT-krönikör.

Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och fristående UNT-krönikör.

Foto: Jessica Gow/TT/Sven-Olof Ahlgren/Montage

Krönika2020-09-12 09:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I somras köpte jag två par shorts på loppis. De var riktigt snygga och kostade bara 20 kr styck. Inget att skryta med, men ett stort steg för mig. Jag är fortfarande inte riktigt bekväm med att köpa begagnade kläder, även om jag fattar att det hör framtiden till. För vet ni, 62 procent av våra textilier är gjorda av fossil olja. 80 procent av utsläppen av växthusgaser sker vid själva produktionen, ofta i andra länder.  

Detta har förstås mina döttrar fattat, de köper bara second hand. Det har även H&M och MQ med flera fattat, de ställer nu sakta men säkert om sina affärsmodeller till att inkludera leasing av kläder, redesign och second hand. Men det brådskar.

Ett annat ord för äldre begagnade kläder är vintage. Ordet kommer från vinproduktionen, ”äldre fin kvalitet eller årgång” och ”signalerar” att produkten blir bättre ju äldre den är. Kläderna liksom förädlas i garderoben. Så verkar det i alla fall vara med mina gamla plagg som snabbt norpas av mina döttrar. Jag fattar ingenting. Till och med mina gamla gympadojor kan vara heta. ”De där kan du få 500 spänn för”, säger en av döttrarna, samtidigt som jag kollar om svettlukten försvunnit. 

Det klimatsmarta beteendet tycks i många fall vara det mest lustfyllda. Ju mer man förstår av planetens tillstånd, ju mer tillfredställande är det att bidra på sitt eget sätt. För att köpa second hand är verkligen bra för klimatet. I Sverige köper vi ungefär 14 kg textiler per person och år vilket orsakar utsläpp av 4,5 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar nästan 9 procent av Sveriges utsläpp och skulle kommit på andra plats av de största utsläppskällorna efter SSAB i Luleå om utsläppen kommit från en enda fabrik i Sverige. Potentialen för att göra skillnad är alltså enorm. Tänk bara på en t-shirt. Den används bara i genomsnitt 22 gånger och om vi skulle dubblera användningen av våra t-shirtar och andra kläder skulle utsläppen minska. Och ärligt talat, hur många plagg hänger det inte i garderoben som i princip aldrig används?

Det syns också i statistiken. Det är svårt att veta hur mycket exakt men vi vet att 7,5 kg textilier per person eldas upp varje år med fossila utsläpp som följd och bara 3 kg skänks till frivilligorganisationer. En viss del säljs på Blocket och Tradera men mycket lagras på vindar och i källare. Tänk vad skönt att skänka mer av alla kläder som bara tar plats till frivilligorganisationer som också gör stora sociala insatser.

Men det tas också nya steg inom näringslivet. Södra skogsägarna har utvecklat en världsunik lösning där det fossila inslaget i kläderna (de 62 procenten) kan plockas ut när gamla textilier återvinns. Vilket gör att en del av fibrerna kan återanvändas till nya textilier som då är helt fossilfria. Ett producentansvar för textilbranschen utreds som kan göra hela branschen mer cirkulär - och vem trodde att klädkedjan MQ och second hand-butiken Myrorna skulle inleda samarbete för att möta de nya konsumenternas värderingar?  

Själv ska jag ta några ytterligare steg i hållbar riktning och ibland följa med döttrarna till second hand-butiker och kolla på sajter som exempelvis Sellpy om det finns något kul där som kan passa. Men framför allt drömmer jag att kunna lämna in några gamla kavajer på redesign och se hur de kan omformas av en konstnärlig skräddare. En annan tid är här!

Denna krönika är en opinionstext. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.