Därför slutar vi med papperstidning på vissa orter

UNT kommer inte längre att delas ut som papperstidning i Heby och på Tierps landsbygd. Chefredaktör Johanna Odlander förklarar varför. Och påminner om tidningens uppdrag.

Johanna Odlander, vd och chefredaktör på UNT.

Johanna Odlander, vd och chefredaktör på UNT.

Foto: Anna Bredberg

Krönika2023-09-01 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste dagarna har jag fått flera mejl från UNT-prenumeranter som älskar tidningen och som är arga och ledsna. Prenumeranterna som mejlar bor i Heby kommun och på landsbygden i Tierps kommun och är upprörda för att de i dagarna fått veta att vi inte längre kommer att dela ut UNT som papperstidning i dessa områden. 

Det är en stor förändring. Och det var ett tungt beslut att fatta. 

Jag svarar på alla mejl, men jag märker att förklaringar inte spelar så stor roll. Och det är förståeligt. Ändå vill jag göra ett försök att sätta frågan i sitt sammanhang. 

Beslutet handlar i grunden om att det sätt som UNT:s läsare tar del av vår journalistik på har förändrats radikalt i och med digitaliseringen. Färre betalar idag för en papperstidningsprenumeration. I stället växer den grupp läsare som tar del av våra nyheter digitalt.

Det innebär att det på sina håll i Uppland nu blivit mycket långt mellan varje brevlåda där det läggs en tryckt tidning. Det är inte unikt för UNT, utan en utveckling vi ser i hela Sverige. Men det innebär att papperstidningen blir allt dyrare att göra för oss ju färre ni är som är med och delar på kostnaderna för tryck och framförallt utdelningen.

Nu har vi nått en gräns i vissa områden där vi måste agera för att trygga framtiden för den lokala journalistiken. För det är journalistiken som är UNT:s uppdrag. Att rapportera om och granska det som händer i Uppland. 

Jag vill vara tydlig med att det här inte påverkar vår journalistiska bevakning av Heby eller Tierp. Den fortsätter som idag och går att ta del av i vår e-tidning, den digitala speglingen av papperstidningen. Eller via vår sajt, dygnet runt. 

Vi kommer även fortsättningsvis att vara på plats för att bevaka lokala viktiga frågor, oavsett om det rör äldrevården i Norduppland, översvämningar, olyckor och brott eller reportage om levnadsglada EPA-ungdomar som håller grannskapet vaket. 

Att upphöra med papperstidningen i vissa områden ger oss bättre ekonomiska förutsättningar att fortsätta med vår viktiga lokala journalistik även framåt. För UNT får visserligen mediestöd för att bevaka vissa orter (stödet är dock inte knutet till att ge ut en papperstidning) men till största del måste tidningen stå på egna ben i form av läsarintäkter och annonsintäkter. 

Det kan kännas ovant med det digitala till en början. Men det öppnar också möjligheter, så som att se de lokala matcher vi sänder live samt möjligheten att läsa e-tidningen var man än befinner sig. 

Jag är medveten om att digitalt inte är för alla, men jag hoppas att ni vill ge det en chans.                            

Orterna som påverkas

Boende i Heby kommun samt boende på landsbygden i Tierps kommun kommer inte längre att få UNT som hemburen papperstidning från och med 2 oktober. 
De som bor i Tierps tätort, Tobo, Månkarbo och Örbyhus kommer fortfarande att få tidningen hemburen.