Därför granskar UNT läkarnas extraknäck

UNT:s granskning om Ackisläkarnas extraknäck har rört upp starka känslor. Hur kan man jobba på två ställen samtidigt?

UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar om granskningen av Ackiskirurgens extraknäck.

UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar om granskningen av Ackiskirurgens extraknäck.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2020-12-18 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan har UNT avslöjat att en chef och överläkare vid en av Akademiska sjukhusets stora avdelningar samtidigt jobbar som plastikkirurg i eget bolag – på arbetstid. När tidningen ställde frågor runt detta uppdagades flera oklarheter. 

Kring vilka tider arbetet på den egna kliniken egentligen utförts. Hur bisysslan i den egna verksamheten redovisats. Och hur ledigheter från arbetet på Akademiska sjukhuset godkänts.

En tidning har i uppdrag att granska. Förhoppningsvis hjälper det till att göra samhället bättre.

Varför namnges då läkaren i artiklarna? Vilyam Melki är ingen känd person hos allmänheten. Men som sektionschef och biträdande verksamhetsansvarig på thoraxklinken har han ett stort ansvar för hur vården av allvarligt hjärt-, lung- och kärlsjuka bedrivs. De patienter som kommer till kliniken är i fullkomlig beroendeställning till de som arbetar där, som vårdtagare är man utlämnad till att diagnoser är riktiga och att de insatser som sätts in utförs professionellt. 

Frågan är då hur detta går ihop med stor frånvaro för att bedriva helt annan kirurgisk verksamhet i egen firma. Internt på Akademiska sjukhuset finns en kraftig kritik. Den som tackat ja till att ta på sig offentliga tjänster med stort ansvar får finna sig i att bli granskad. Självklart får hen själv ge sin syn på saken.

Syftet är att bidra till att våra gemensamma medel används klokt och effektivt, och ytterst – att svårt sjuka människor får bästa tänkbara vård.