Enkel matematik, säg upp dig eller arbeta deltid. Men både du och jag vet att det är den ekonomiska aspekten, men också den stimulerande biten som påverkar. I dag väljer fler att förändra sin livssituation för att få mer fritid. Främst ser man detta bland yngre. En rapport från omvärldsföretaget Kairos Future visade att nästan 60 procent av de i åldern 18–29 år vill känna mindre krav på sig själva. De prioriterar fritid före jobbet. Något som inte bara är populärt bland de yngre. Är då fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön vår lösning i Sverige?
Det här är inget nytt. Redan på 1970-talet motionerade riksdagskvinnan Gunnel Jonäng (C) om att tillsätta en utredning om fyra dagars arbetsvecka. Men i Sverige skedde ingen större förändring. I dag har flera länder såsom Belgien, Island och flera engelskspråkiga länder testat kortare arbetsveckor med bibehållen lön. Med goda resultat. Detta kan man se i flera färska studier. En av dem är en brittisk studie där flera forskare fick följa 61 olika företag med 3000 anställda i Storbritannien. Undersökningen kom att beskrivas som det största vetenskapliga projektet som genomförts för att ta reda på effekterna av en fyra dagars arbetsvecka. Minskad stress, färre sjukdagar, bättre balans mellan arbete och fritid – och ökad produktivitet blev resultatet.
Ökad stress, fler sjukdagar, obalans mellan arbete och fritid – och minskad produktivitet har jag dessvärre bevittnat på många arbetsplatser. Glädjen för själva arbetet har minskat i takt med ökad stress. Det låter kanske överdrivet, men jag kan lova att flera av dina kollegor räknar redan ned till nästa långa semesterperiod. Jag är medveten om att fyra dagars arbetsvecka inte passar alla sorters jobb och tjänster, men varje arbetsplats kan med denna lösning finna nya möjligheter. Arbetstidsförkortning kan bland annat minska arbetslösheten, generera i flera anställningar och resultera i lojal personal som stannar kvar. En ännu viktigare och aktuell sak i vårt samhälle som förkortad arbetstid skulle kunna bidra till är att den skulle motverka stress och känslan av bundenhet. Vi skulle få mer tid för återhämtning som i sin tur skulle resultera i färre sjukdagar och pigg personal.
I Sverige har ett gäng företag redan “fattat grejen.” En av dem är väskföretaget Sandqvist som inte väntar på den fega svenska arbetsmarknadens förändring. Sedan februari har 30 anställda fått välja mellan att jobba fyra dagar i veckan eller sextimmarsdagar fem dagar i veckan, med bibehållen lön. När jag via mina sociala medier ställde frågan om fyra dagars arbetsvecka röstade 71 personer ja, medan 9 personer redan var nöjda med sin arbetssituation. Resultatet talar för sig självt. Nu hoppas jag att allt fler företag och arbetsplatser vågar testa andra lösningar för att ge deras anställda mer och fler möjligheter till ledighet. Vi har ju sett vad andra länder fått för resultat och läst om färska studier. Detta borde vara en prioriterad fråga att damma av och kan verkligen inte bli mer aktuell i dagens samhälle där psykisk ohälsa, stress, krig, miljöstress och olika pandemier tapetserar våra liv. Tänk själv, vad hade du gjort om du varje vecka fick en extra ledig dag?