Var går gränsen mellan att skydda och att sexualisera?

En stolt mamma delar en bild på sin lilla dotter i bar överkropp på Instagram, som i sin tur reagerar och stänger kontot. Är det verkligen att "skydda barn"? frågar sig Neda Ameli.

Vilka signaler ger det att Instagram tar bort bilder på barn i bar överkropp för att "skydda dem"? Neda Ameli, själv småbarnsmamma, undrar om reglerna verkligen är bra.

Vilka signaler ger det att Instagram tar bort bilder på barn i bar överkropp för att "skydda dem"? Neda Ameli, själv småbarnsmamma, undrar om reglerna verkligen är bra.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Krönika2023-03-18 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hon är en stolt mamma som lagt ut en bild på sina döttrar, 3 och 7 år gamla som leker glatt när de bakar. Bilden delar hon på sitt konto på sociala medier där endast hennes vänner följer. Men bara några timmar efter publicering blir bilden borttagen och hennes konto begränsat i två veckor. Bilden på hennes dotter där ena visar en bar överkropp har brutit mot Facebooks communityregel om nakenhet eller sexuell aktivitet. 

Jag har läst om detta tidigare, hetlevrade diskussioner om vad som anses vara moraliskt rätt när det handlar om att publicera bilder på ens barn. Som nybliven mamma med flera vänner i samma roll, där vi genom sociala medier använder plattformen som ett digitalt fotoalbum börjar jag reflektera. Är det fel att publicera bilder på sitt eget barn i bar överkropp? Eller sexualiserar vi barnens kroppar genom att anpassa innehållet?

undefined
Vilka signaler ger det att Instagram tar bort bilder på barn i bar överkropp för att "skydda dem"? Neda Ameli, själv småbarnsmamma, undrar om reglerna verkligen är bra.

Facebook och Instagram chockade 2018 när de meddelande att de tagit bort 8,7 miljoner nakenbilder på barn under det senaste kvartalet. Detta genom artificiell intelligens och maskininlärning. Det behöver inte vara en människa som bedömer, utan det kan vara en robot. När de olika sociala medierna tidigare fått frågan varför dessa regler finns har de svarat att bilderna tas bort för att skydda barnen. 

Jag fångas redan vid meningen skydda barnen. Men sedan dyker det upp flera frågor och funderingar när jag tänker på min vän som fick sin bild på sina döttrar raderad. Att det här skyddet finns har verkligen fördelar, men det landar ändå fel. I min väns fall blev det nästan som att hon bestraffas för bilden genom två veckors begränsning där hon nu varken kan skriva till sina vänner eller knappt använda sidan. Facebook vill skydda hennes barn, men ska hon framöver behöva anpassa sina bilder efter pedofiler?

“Undvik att gå ut sent på kvällen.” Den meningen sade en polis när det för flera år sedan skedde ett flertal våldtäkter i Uppsala. Den kommentaren fick mig att starta Uppsala Gäris för att jag inte vill anpassa mitt liv efter förövaren. Jag står någonstans mitt emellan i denna fråga. En del av mig tycker det är bra att sociala medier vill skydda och varnar när de anser att en bild är “felaktig”. Medan en annan del av mig blir upprörd av att vi är de som måste anpassa oss. “Men är det så viktigt att dela bilder på dina barn?” kanske du som läsare tänker. Ja, jag tycker att det finns en viktig poäng med att inte undvika att lägga ut bilder på barnkroppar som inte är utsatta eller sexualiserade. Annars riskerar dessa bilder att bli laddade. Vad ska nästa steg bli, inga sommarklädda barn? 

När jag ställde frågan "är det fel att publicera bilder på ens barn i bar överkropp på mina sociala medier?" svarade 17 procent att de begränsningar som finns är bra. Medan 83 procent svarade "varför sexualisera barns överkropp?". 

Jag vill våga tro att de flesta föräldrar vet vad som är lämpligt att publicera på sitt barn. Sedan när barnet kan säga till får barnet själv bestämma om den vill synas på foton eller inte. Det finns mycket vi som föräldrar kan lära våra barn – till exempel att inte dela nakna bilder på nätet. Men att inte kunna lägga upp en bild på sitt barn glatt bakande i bar överkropp är något plattformarna borde arbeta vidare med. Kanske kan att skippa roboten och istället låta en människan göra bedömningen vara en början.