Just den här söndagen hade det suttit fint att berätta något superkul som hänt mig. Som att det växer kilovis med kantareller på Forumtorget eller att kollektivtrafiken går punktligt. Men nej – inte då! Hösten, regnet och allt som händer runtomkring nitar komiken.
Jag känner mig nedstämd över lite av varje. Det är krig i Europa, hög inflation men också jämställdheten verkar ha gått vilse. Därför är det bättre att lyfta blicken än att navelskåda.
Ingen kan ha undgått 22-åriga Mahsa Jina Aminis tragiska död i Iran. Den 14 september blev hon gripen på ett våldsamt sätt av landets moralpolis för att sjalen inte täckte hennes hår tillräckligt, hur nu en sådan petitess kan leda till ett gripande.
Det var efter den islamiska revolutionen 1979 i Iran som den religiösa regimen införde slöjtvång. Sedan dess har tumskruvarna dragits åt och iranska kvinnor har berövats allt fler mänskliga fri- och rättigheter.
Mahsa Jina Aminis död utlöste omfattande protester – bland annat bränner modiga kvinnor sina slöjor och klipper sitt hår offentligt. De riskerar sina liv i kampen mot den hårdföra regimen som dödar och fängslar demonstranter. Kampen mot det manliga förtrycket har dock pågått länge.
Kvinnor som protesterade såg vi även i USA under våren. Men i augusti hade hela 20,9 miljoner amerikanskor förlorat sin rätt till abort. Det gick fort, bara två månader efter att högsta domstolen hävde domen Roe vs Wade, som sedan 1973 slagit fast att abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv.
Innan dess hade feminister kämpat för fri abort. Men det var gravida ”Jane Roe” (pseudonym) som stämde delstaten Texas för inskränkningar i sitt privatliv. Hon vann. Då. Nu får kvinnor inte längre bestämma över sina kroppar.
Utvecklingen går bakåt på ännu flera vis. En veckogammal studie från Göteborgs universitet slår fast att det är unga män,18-29 år, som känner sig mest hotade av jämställdhet. ”Förvånande”, säger forskaren Gefjon Off till TT. Tidigare forskning visar att det var äldre män som ifrågasatte jämställdhetskampen.
I studien ingick 32 469 män och kvinnor från EU:s länder. Tendensen var densamma inom länderna och männen som kände sig hotade bodde ofta i områden där arbetslösheten ökat och där misstron mot samhällets institutioner var utbredd.
Rättigheter som kvinnor länge kämpat för verkar motarbetas av en kvinnofientlig backlash. Bäst att göra sig redo.