"Att ha fuck-off-kapital ger frihet och oberoende"

Nu är det dags för kvinnor att ta makt över pengarna. Alldeles för länge har det varit männens domäner, skriver Lotta Frithiof.

Krönika2021-09-05 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som många andra blev jag förälskad när jag kom till Uppsala. Han läste ekonomi och jag kulturvetarlinjen. Vi satt i hans bruna, nedsuttna manchestersoffa och snackade om allt mellan himmel och jord men aldrig ekonomi.

Han pratade säkert om musik och film men jag minns aldrig att jag frågade om inflationen eller om när man ska pruta eller vad som är en smart investering. Dumt av mig. Jag kunde ha fått kunskaper på guldfat.

I stället var jag fast i en bild av mig själv; gillade man kultur och existentiella frågor på den tiden, var man per definition inte intresserad av pengar. Nej, det var nästan fult. Så endimensionell var bilden av människan. Som att man bara hade en sida. Ekonomi fanns inte i min inandningsluft.

Och jag var och är inte den enda.

I lunchrummet hör jag fortfarande väldigt kompetenta kolleger ursäktande säga att de låter sina män sköta hemmets ekonomi för att de tycker att det är tråkigt. De är inte unika.

Men att lämna över ansvaret på det viset är riskabelt. Det har resulterat i att massor av kvinnor blivit ekonomiska förlorare efter skilsmässor, att de fått usla pensioner och i värsta fall tvingats stanna i en våldsamma relation.

Traditionen kan vara en förklaring. Män har försörjt kvinnor under långa tider och förknippas med pengar. Schablonbilden av finansvärlden är att den befolkas av vita män med dyra klockor och gråa kostymer.

Det kan verka skrattretande men verkligheten är tyvärr likadan. Män äger dubbelt så mycket som kvinnor och då handlar det om mark, patent, aktier och fastigheter. Rubbet!

Fortfarande år 2021 är endast var fjärde företagare i Sverige kvinna, vilket ger oss en sjätteplats från botten i Europa. I Lettland är 44 procent av företagarna kvinnor.

Och vad innebär det för kvinnor? Jo, det har gett oss mindre pengar helt enkelt, men också mindre makt och mindre inflytande.

I mitt fall har ointresset gjort mig usel på att löneförhandla, dålig på att ta betalt för saker och jag har blivit blåst på pengar av folk jag känner.

Att ha lite fuck-off-kapital – som Tove Andersson talar om i artikeln intill – gör inte ont, men det ger frihet och oberoende.

I dag startar serien "Kvinnor och pengar". I den möter du folk som försöker vända den här oceanångaren för att få till ekonomisk jämställdhet. Och det finns flera fina tecken på förändring.

Mejla gärna synpunkter eller erfarenhet till lotta.frithiof@unt.se