Använd din röst rätt i morgon – med kunskap i ryggen

Har du tagit ditt ansvar och läst på inför valet? Din röst är dyrbar och ett sätt att öka sin egen kunskap är att prata politik, skriver Neda Ameli.

Det är lätt att gnälla på det som är fel i samhället, men på valdagen har du en riktig chans att påverka. Använd den rätt, uppmanar Neda Ameli.

Det är lätt att gnälla på det som är fel i samhället, men på valdagen har du en riktig chans att påverka. Använd den rätt, uppmanar Neda Ameli.

Foto: Johanna Sandgren

Krönika2022-09-10 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Sveriges politiker måste göra något!” – en upprepad mening på sociala medier och en mening även jag använt ett par gånger. Nu är valdag snart här och du och jag kan påverka vilka som ska få sitta vid makten och vilka frågor de ska arbeta med. Men då gäller det att vi är pålästa.  

En salig blandning av förväntningar, nervositet och spänning ligger som ett täcke över Sverige. Svenska folket ska rösta på det parti de vill se vid makten och ännu viktigare känns valet i år efter de tuffa år vi haft med bland annat en pandemi, inflation och ett pågående krig nära oss. Det här valet har fått mig att tänka till ett extra varv och jag tvivlar inte på att jag är ensam.    

undefined
Det är lätt att gnälla på det som är fel i samhället, men på valdagen har du en riktig chans att påverka. Använd den rätt, uppmanar Neda Ameli.

Jag har gjort det vi svenskar är rädda för att göra, nämligen prata politik så fort jag fått chansen. Diskuterat med både nära och kära, men även med folk jag stött på i min vardag. Jag tycker det är viktigt och sunt att kunna prata politik då man kan diskutera, ventilera men kanske också lära sig av varandra. Jag upplever att det tyvärr ofta låter så här; ”jag är inte så insatt, men jag röstar på det parti jag alltid röstat på” eller ”jag röstar som min sambo.” Vi behöver växla upp och vara mer pålästa när vi ska rösta!

Alla behöver inte ha ett stort intresse för politik, men att ha koll på vad partierna står för, veta om de brinner för de frågor du brinner för är minst sagt nödvändigt. Rätt enkelt, för att kräva mer behöver du veta mer. Vad vill du att politikerna satsar på? Vilka långsiktiga och kortsiktiga mål önskar du?  

Ditt beslut ska baseras på fakta och kunskap. Inte för att sambon, missnöje eller okunskap finns. Det behöver inte vara svårare än att följa debatterna innan valet, läsa igenom partiernas hemsida eller ännu lättare: ställ fråga till den som är påläst. Alla känner vi någon kunnig inom politik och på så sätt lär du dig mer och kan hjälpa någon annan. 

Jag är kvinna, ung, med utländskt påbrå. För mig är det viktigt att rösta på ett parti som ger mig lika stor chans att lyckas i livet, där flickor och kvinnor har rätt att leva sitt liv fria från våld, där lönen eller arbetsmöjligheten inte skiljer sig på grund av kön eller etnicitet. Där rätt vård ges och vårdpersonal arbetar med rätt förutsättningar. Där mitt barn får en bra skolgång med lärare som även de har rätt lön och förutsättningar. Ett samhälle där vi inkluderar alla och där folkets trygghet står i fokus.  

Mina förväntningar på Sverige de kommande åren är stora. Men Rom byggdes inte på en natt och jag har tålamod. Det måste satsas mer på långsiktiga mål i stället för att pumpa de redan punkterade däcken. Det går inte att på kort sikt uppnå stora förändringar. Vi som väljare har ett ansvar att rösta, men sedan är det partierna som tar vidare arbetet. Glöm heller inte civilsamhällets kraft.  

Minns ni när jag startade Uppsala Gäris, en Facebookgrupp där alla kvinnor i Uppsala fick möjligheten att gå ihop för att tillsammans motarbeta den otrygghet som spred sig en sommar i Uppsala efter flera våldtäktsförsök? Vår grupp har gjort mycket och hjälpt en hel del sedan start, men det långsiktiga arbetet lämnar jag till politikerna.  

Det enkelt att gnälla på det som inte funkar, men har du tagit ditt ansvar och vet var du lägger din dyrbara röst ? Jag är tacksam över att kunna utnyttja min rösträtt med den kunskap jag har, den rösten jag fick från kvinnorna 1921. Tack!