Arbetsgivare – se potential inte bara erfarenhet!

Coronakrisen har slagit hårt mot arbetstagare i alla åldrar. Men för att unga och nyutexaminerade ska ha en chans behöver de också ges en chans. Arbetsgivaren har ett stort ansvar, skriver Neda Ameli.

"Du hade flera egenskaper som vi söker hos en framtida medarbetare, men du saknar mer arbetslivserfarenhet. Återkom gärna när du arbetet ihop fler år. Hejdå.” Har du också mötts av detta? undrar UNT:s krönikör Neda Ameli.

"Du hade flera egenskaper som vi söker hos en framtida medarbetare, men du saknar mer arbetslivserfarenhet. Återkom gärna när du arbetet ihop fler år. Hejdå.” Har du också mötts av detta? undrar UNT:s krönikör Neda Ameli.

Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Krönika2021-09-25 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ring-ring. ”Hej, Jag vill börja med att tacka för din jobbansökan och meddela att du tyvärr inte gått vidare. Du hade flera egenskaper som vi söker hos en framtida medarbetare, men du saknar mer arbetslivserfarenhet. Återkom gärna när du arbetet ihop fler år. Hejdå.” Klick. 

Har du också fått liknande svar via telefonsamtal eller mejl från en arbetsgivare som du sökt jobb hos? Att du matchade in på flera punkter som passade in i rollbeskrivningen för vad de sökte, men du föll på antalet år inom yrket? Du är inte ensam.  

Coronakrisens effekter på arbetsmarknaden har slagit hårt mot många i olika åldrar. Jag har vänner och bekanta som blivit av med sina jobb, fått lämna sina fastanställningar och som nu får söka sig till andra yrken eller börja studera för att klara av sin vardag. Vi går förhoppningsvis mot ljusare tider och efter dessa effekter borde jobbmöjligheterna och chansen till intervju ses över hos flera arbetsgivare. Fler borde få chansen att visa vad de går för i arbetslivet utan att kravet ska vara ”5 år i yrket”. Hur ska annars nyexaminerade Lina, 24 år, som aldrig arbetat inom yrket ha en chans mot Amer, 45 år, som har fler år på nacken? Lina har potential och personliga egenskaperna som krävs för att lyckas, men i stället får Amer jobbet.  

Tidigare har det rapporterats om hur de yngre får kämpa för att ens få komma på en intervju och enligt statistikmyndigheten SCB var ungdomslösheten 24,0 procent år 2020 bland unga i åldern 15-24 år. Tittar vi i vår egen region ser vi att ungdomsarbetslösheten minskat från augusti 2020 till augusti 2021. Men än ska vi inte glädjas. En av de effekterna som corona medfört handlar om att de yngre/nyexaminerade med mindre arbetslivserfarenhet nu tävlar om samma jobb mot de som har flera års arbetslivserfarenhet. Det ska inte behöva vara en tävling då både personerna behövs på en arbetsplats. Variationen av olika åldrar, erfarenheter och personliga egenskaper är a och o för ett grymt team.

Jag tycker att du som arbetsgivare ska se till den sökandes potential och personliga egenskaper i stället för att endast stirra dig blind på utbildning och erfarenhet. Jag har stått på båda sidorna. Jag har mött arbetsgivare som gett mig chansen till intervju trots att jag varit nyexaminerad, gett mig chansen att visa vad jag går för och sedan erbjudit mig möjligheten att samla på mig de efterfrågade åren som krävs för att jag sedan ska kunna söka mig vidare. Hur ska man annars få till de efterfrågade åren om chansen inte ges? Jag har också fått nej efter nej trots att jag haft relevant utbildning och egenskaper som krävts och då fått de där mejlet eller samtalet som tyder på att jag föll på hur många år jag arbetet inom yrket. Så ska det inte vara.

I Sverige har vi alla möjligheten att utbilda oss och sök oss till arbetslivet. Men jag vill påminna dig som arbetsgivare som har ett stort ansvar att ge mer chanser och se mer på den sökandes kunskaper och potential. Att kalla personer till intervju och erbjuda jobb oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.