Är det politiskt spel på svindlande höjder?

Kärnkraft har blivit en het politisk fråga igen efter kalla dagar med elbrist då flera partier krävt fler reaktorer. Det planerade slutförvaret i Forsmark spelar också en stor roll i detta, skriver Nicklas Kihlberg.

Ebba Busch och Kristdemokraterna vill tvinga fram ett beslut från regeringen om slutförvaret för kärnavfall. Per Bolund (MP) kallar det hela för oseriöst.

Ebba Busch och Kristdemokraterna vill tvinga fram ett beslut från regeringen om slutförvaret för kärnavfall. Per Bolund (MP) kallar det hela för oseriöst.

Foto: TT/Montage

Krönika2021-02-28 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vattenfall, Svensk kärnbränslehantering (SKB) och Östhammars kommun som alla har starka intressen i att slutförvaret faktiskt byggs i Forsmark, tycker att regeringen dröjer för länge med att säga ja eller nej. Regeringen säger att det inte går att stressa fram beslutet. Det här måste utredas på längden och tvären. Det anser regeringen är deras skyldighet, mot oss medborgare och mot kommande generationer.

Men Kristdemokraterna vill nu ändå försöka tvinga fram ett beslut från regeringen redan i vår. KD förstår inte varför den här frågan som utretts i decennier hela tiden måste utredas lite till.

Flera som jag pratat med de senaste veckorna spekulerar i att det finns en spricka i regeringen och att Miljöpartiet medvetet förhalar regeringsbeslutet med målsättningen att mellanlagret i Oskarshamn ska bli fullt. Om lagret blir fullt säger ju Vattenfall att man kan behöva stänga kärnkraftverk och det kanske är just det som är Miljöpartiets mål? Partiet, som grundades ur bland annat kärnkraftsmotståndet, lär väl inte direkt ha något emot om verken bommar igen? Språkröret Per Bolund avfärdar bestämt att de medvetet dröjer med beslutet: "Oseriöst".

Kanske är spekulationerna om en regeringsspricka bara politiskt spel med syfte att smutskasta Miljöpartiet? 

Kärnkraftskramare vill skilja på kärnkraft och slutförvar: Även om vi stänger kärnkraftsreaktorerna i morgon måste vi ta hand om avfallet. Som 90-talist jag kan ju jag tycka att någon kanske borde ha tänkt på det ­– innan kärnkraftverken byggdes.

Beslutet om slutförvaret är en ödesfråga, även om det uttrycket börjar bli lite dammigt. Men vi pratar om kärnavfall som ska förvaras tryggt och säkert i minst 100 000 år. Hur kommer världen se ut om 100 000 år? När man tänker på hur mycket som förändrats de senaste 500 åren eller bara de senaste 50 åren blir tanken lätt svindlande. Jag säger det igen: minst 100 000 år.

Håller kopparkapslarna så länge? Räcker det att placera dem 500 meter under marken? Det finns ju så klart inga 100 000 år gamla kopparkapslar att jämföra med.

Man kan förstå att det finns en viss nervositet i att fatta ett sådant här avgörande beslut. Varken du, jag, forskarna eller miljöministern kommer ju kunna kontrollera om det läckt ut något kärnavfall från slutförvaret om sisådär 99 500 år ...