Befolkningen blir allt äldre.
Det är ett faktum i såväl världen och Sverige, som i vår hemkommun.
I fjol var fem procent av svenskarna över 80 år. Enligt SCB:s beräkningar kommer de utgöra en tiondel av landets befolkning 2070. I antal medborgare väntas 80-åringarna bli 200 procent fler på 50 år.
Även gruppen "yngre äldre", mellan 65 och 79 år, ökar. År 2070 väntas de bestå av två miljoner svenskar.
Vad gäller Uppsala konstaterar kommunen själva i sin senaste befolkningsprognos, att den största procentuella folkökningen fram till 2050 kommer ske i åldersgruppen 80 plus.
Samtidigt sparar kommunen in på äldreomsorg. Det har de gjort sedan 2019.
År 2020, till exempel, spenderade Uppsala 58 500 kronor på äldreomsorgen, räknat per 65-plussare. Det året lade 80 procent av landets kommuner mer pengar än så på sin äldreomsorg.
Alla ska vi bli gamla – många av oss vill bli det just här. Är du inte själv gammal, har du förmodligen en äldre närstående du önskar ett fint och värdigt liv. Våra äldre är dessutom en grupp som inte alltid kan föra sin egen talan. Många är svaga och sjuka – kanske dementa.
Klart är att alla berörs. Just därför granskar vi nu kommunens äldrepolitik.
Från och med i dag publicerar UNT en serie artiklar, där vi tittar närmare på politikernas besparingar och försöker skildra vad det får för konsekvenser. Vi möter anhöriga och anställda och besöker boenden. I seriens sista del ställer vi politikerna till svars.
Kommunen kallar besparingarna för en framgångsfaktor. Vad tycker du?