130-årsfirande med stigande kurva

UNT jubilerar. Upplagan ökar och nu siktar tidningen framåt. "Levande orter behöver närvarande medier", skriver chefredaktör Kalle Sandhammar.

130 år av lokala nyheter.

130 år av lokala nyheter.

Foto: UNT Arkiv

Krönika2020-12-02 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I december för precis 130 år sedan utkom det första numret av Upsala Nya Tidning. Syftet då var att göra trovärdig lokal journalistik och kämpa för demokratiska värden, inte minst den allmänna rösträtten. Åsiktsmässigt var tidningen ett liberalt alternativ till vänster om de konservativa organ som då fanns i staden. Självsäkert slogs UNT:s berättigande fast i första numret den 3 december 1890. ”…icke ens meningsmotståndare torde kunna bestrida, att den har en plats att fylla, ehuru den fjärde i raden af denna stads tidningar.” 

Sedan dess har mycket i samhället förändrats. Inte minst i medielandskapet. I UNT:s numera digitaliserade arkiv kan man följa det moderna samhällets framväxt, dag för dag, år för år. När det första exemplaret av UNT lämnade tryckpressen rådde ett stort underskott på information, vilket speglas av rapporter om både högt och lågt i de mycket texttäta första utgåvorna.

När tidningen 1901 övergick till morgonutgivning ökade publiceringstakten till sex dagar i veckan. Då fanns drygt 20 000 invånare i Uppsala. Idag breder Uppsala ut sig över slätten och UNT är en av Sveriges största regionala tidningar, vid sidan av storstadstidningarna. Papperstidningen kommer ut sju dagar i veckan och publiceringen i digitala kanaler sker alla tider på dygnet. Ett växande antal läsare tar del av sina nyheter via mobiltelefonen. UNT:s grundare hade med all säkerhet varit förundrade om de levt idag.

Det mesta ändras, men UNT:s grunduppdrag är fortfarande detsamma. En oberoende lokal journalistik som man kan lita på. En marknadsföringskanal som hjälper det lokala näringslivet att lyckas. En liberal ledarsida. 

Med hjälp av journalistiken vill vi vara med och skapa ett demokratiskt och hållbart samhälle. Med det fria ordet i centrum. Där vi för allas bästa ställer krav på myndigheter och makthavare, granskar folkvalda politiker och företagare, informerar medborgarna genom daglig bevakning. Vi berättar om det som sker i vår samtid och hjälper läsarna att göra upplysta val i vardagen. Förhoppningsvis kan journalistiken inspirera till ett bättre liv.

UNT är numera stiftelseägt, och saknar alla externa vinstintressen. Alla medel går tillbaka till den lokala journalistiken. Levande orter behöver närvarande medier. Som prenumerant och/eller annonskund är man med och bidrar till att göra detta möjligt.

Få verksamheter i samhället har varit med i 130 år. UNT:s historia skänker förstås en viss trovärdighet åt ambitionen att långsiktigt bidra till att Uppsala och Uppsala län blir den bästa platsen att leva och verka på. Men framför allt siktar vi mot framtiden. 

Behovet av en trovärdig nyhetsförmedling är större än någonsin, vilket inte minst syns i dessa tider av världsomspännande pandemi. Fakta och åsikter blandas, utan att man som mottagare alltid kan avgöra vilket som är vad. Det underskott på information som fanns före internets genomslag har vänts till ett veritabelt överskott. Information och desinformation sköljer över oss på sociala medier. 
Idag behövs urval och källkritik mer än någonsin. Här har etablerade och trovärdiga medier en viktig roll. Det är ett ansvar som vi tänker fortsätta att ta.

UNT firar jubileum med stigande upplaga, största tack till dig som läser! Nu ser vi framåt. 
Lokala nyheter idag, för ett bättre samhälle imorgon!