Är mina enstaka hostningar damm eller covid?

Komplexiteten ökar, förvirringen tilltar och frågorna blir fler. Nu kan bara sprutan lindra.

Catrin Pihl sitter i karantän och längtar tills filmen är slut.

Catrin Pihl sitter i karantän och längtar tills filmen är slut.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Krönika2020-12-06 20:28
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föll för mina moderliga instinkter och skjutsade min vuxna dotter med symtom till testtältet förra veckan. Vi hade munskydd, symtomen var vaga, bilen vädrad. Vad hjälpte det. Nu sitter jag här i karantänen. Dottern testade positivt, men är frisk nu. Även jag än så länge. 

Det ser ut att bli värre innan det blir bättre. Först sa Folkhälsomyndigheten att vi kan nå toppen på julafton. Är inte det en symbolik man hade velat vara utan så säg? Nu är kurvan plattare. Men det finns forskare som säger att det kan pågå långt in i nästa år, tills tillräckligt många är vaccinerade. Det enda man kan vara säker på är att det är osäkert.


Otydligt har det blivit också. Så länge råden höll sig till tre handfasta - tvätta händerna, håll avstånd och stanna hemma om du har symtom - gick det ju någorlunda. 

Nu ökar komplexiteten och förvirringen i takt med testkapaciteten. Testa dig om du har symtom, annars inte, eftersom du kan ta platsen från någon som behöver den bättre. Ungefär så står det på 1177:s hemsida. Aldrig har jag känt efter mer än nu. Är mina enstaka hostningar damm eller covid?  

Hur många dagar ska jag jobba hemma om jag träffat en covidsjuk men inte har symtom själv. FHM ger råd: Symtomen kommer ofta inom fem dagar, men undvik andra människor i 2-14 dagar. Betyder det stanna hemma i två veckor eller får jag välja efter fem dagar?

Och hur är det nu? Vet alla varför det är okej med över 8 i livsmedelsbutiken, men inte i demonstrationståget? 

Att göra fel verkar lättare än att göra rätt trots att man försöker följa råd och regler. 


Det egna ansvaret och tolkningsmöjligheterna gör det extra svårt för dem som vill ha rutiner och tydlighet för att klara av att leva. Min kompis i norr med bokstavsdiagnos undrar om hon ska gå ut över huvud taget. 

Men allt ska bli bra. Nu kommer snart vaccinet! Britterna ska ta sprutan först, redan nästa vecka. Boris kanske till och med gör det i direktsänd tv. I likhet med en rad expresidenter i USA. En signal om att lita på vetenskapen.

I Sverige får vi vänta till efter trettonhelgen. 

Men även när räddningen skymtar bortom julgransplundringen hopar sig frågorna. Hur länge är vaccinet verksamt? Räcker doserna för flera omgångar? Vad händer om viruset muterar?

Kan vi inte bara spola fram den här filmen några år nu? Till avsnittet där vi sitter och ser tillbaka och säger till varandra: "Minns du hur det var, före 2020, när livet tog en annan riktning?"