La Parrilla tog Kroguppsala med storm för två år sedan. Konceptet kändes fräscht, miljön var härlig och gav en internationell känsla och maten höll hög klass. En del har hänt sedan dess. Pintxos- och baravdelningen gjordes om flera gånger och blev till slut riktigt lyckad under vinjetten Market. Men i våras stod det klart att den delen av lokalerna skulle avyttras. Numera är det bara grillen som är kvar. Den nås från gränden, där man även i år haft en fin uteservering.

Matupplägget är ungefär detsamma som när patrullen var där första gången. Man väljer huvudmåltid – kötträtter är i klar majoritet – som grillas och sedan serveras tillsammans med en bricka med tillbehör att dela med sitt sällskap. Men förrätterna bör inte missas, eller närmare bestämt – snacksen är ett måste. Särskilt Chicharrón (65 kr). Det rör sig om en galet god krispig fläsksvål med bbq-salt och chimichurri-dip. Svålen smälter i munnen. Även La Parrillas pimientos de padron är fina, ordentligt tillagade, det vill säga mjuka och skrynkliga, och generöst med salt. Portionen är väl tilltagen och räcker gott och väl till två.

Bland de vanliga förrätterna finns en kul guacamole (115 kr). Den kommer in helt ”oblandad”, en blytung mortel med stöt landar på bordet med alla ingredienser i, redo att bli mosade. Det blir ett klart kul moment och blandningen har rejält med syra, som det ska vara. Enligt menyn ska det följa med friterad majs, vilka dock visar sig vara osaltade vanliga majschips. Inte okej.

Artikelbild

Bland varmrätterna är det idel kött, plus en vegetarisk och en fiskrätt. Ett givet val är att skippa beslutsångesten och bara be om grilltallriken (395 kr), vars innehåll varierar. Vid ett av patrullens besök är det oxbringa, pluma och oxfilé som gäller. Köttet kommer in på en varm gjutjärnstallrik och det ser vid en första anblick lite klent ut, men skenet bedrar, för mätt blir man. Allt är i stort sett perfekt grillat och köttet håller fin kvalitet. En upplevelse är Chistorra con mollejas (225 kr) – färsk korv med friterad kalvbräss. Korven är av kompakt, smakintensiv och mycket kryddig typ och är rolig ihop med den milda, fluffiga kalvbrässen. Även flanksteken (275 kr) är ett säkert val.

Tillbehören då? Jodå, den picklade squashen är utsökt, fint syrlig och med liten sötma och ton av gurkmeja och senap. En annan patrullfavorit är potatis med spetskål samt dragonmajonnäsen. Café de Paris-smöret funkar fint till köttet. Men visst, smakerna är högt uppskruvade och det kan lätt bli lite rörigt på tallrik och i gom.

Enda plumpen är spettet med lax och rödräka (265 kr). En besk bismak drar ned intrycket samt det faktum att räkorna vid ett av besöken var dåligt sköljda och knastriga av sand.

Bland efterrätterna finns en given favorit: flädersorbet med limemarinerade jordgubbar och färskostskum (95 kr). En lätt och frisk efterrätt som slinker ner illa kvickt. Den söta bomben vid namn ”Duraznos grillados con helado y dulce de leche” är också en kul, om än inte lika lätt, avslutning. I botten en mild gräddpudding, sedan klickar av kola och en god vaniljglass. På toppen ett sorts kaksmul, vars karamelliserade/brända ton dock tar över för mycket.

Artikelbild

Att La Parrilla styckat lokalen är lite synd, Det hörde till den trevliga, lite maffiga, helhetsupplevelsen att gå igenom den sorliga, mysiga baravdelningen innan man kom till matsalen. Men stället är även i sin nya tappning alltjämt en av stans roligaste krogar.