Prisvärd belgisk krognykomling

Krogpatrullen trivs bland väldoftande grytor och skummande ölglas på nykomlingen Bierhuis.

5 februari 2017 05:00

Det belgiska köket är en ny bekantskap i krog-Uppsala. Och visst finns här musslor, pommes och våfflor – och öl på längden och tvären. Ambitionen är att vara ett belgiskt ölkafé, och med sin stimmiga, skummande miljö så har man lyckats med det viktigaste – stämningen, även om ljudnivån kan bli påfrestande. Och alla ölälskare är säkert mer än nöjda med att det inte är mindre än 24 tappar (bara belgiskt) som välkomnar i baren. Därtill är inredningen maximalistisk med mycket guld, speglar, läder och en maffig takmålning.

Givetvis vill patrullen omedelbart beställa in en gryta musslor till det trevliga priset 129 kr för ett halvkilo (199 kr för ett kilo), men då måste man först klara av att välja bland åtta olika varianter, och huruvida det ska vara blå- eller hjärtmusslor. Bland de ölkokta är chimay blue-blåmusslorna ett gott val, buljongen är givetvis mustig och musslorna fint kokta, nästan lite ”fluffiga” i konsistensen. Pommesen är riktigt bra som sig bör och majonnäsen till är distinkt i smaken med mycket senap.

Patrullen har också provat en av de mer oortodoxa varianterna: blåmusslor med chili och chorizo. Chilisåsen är tomatbaserad och med en blygsam chilihetta – alldeles lagom för musslor – och smakar härligt. När musslorna är slut sörplar patrullen girigt i sig resten av såsen. Det vita baguetteliknande brödet som serveras till är godare än det ser ut.

Annat än musslorna riskerar att spela statistroller på Bierhuis, men den friterade trappistosten bör nämnas (79 kr ). Man får dessvärre bara in två kuber, men de är schyst krämiga och ganska milda. Måhända blir det lite fett, men det belgiska köket är inte känt som det mest midjeminskande.

För den hungrigare finns belgisk köttgryta för 149 kronor. Grytan är underbart koncentrerad i smaken och köttet faller isär. Man kan inte begära så mycket mer av en gryta. Det enda som känns lite konstigt är att det är en måltid helt utan något grönt, vilket känns lite ovanligt år 2017. Kaninlår (189 kr) med vildsvinskorv är en trevlig anrättning, som har sällskap av en minigryta med bland annat karamelliserad lök och brysselkål. Kaninen är månne något torr och brysselkålen har inget tuggmotstånd kvar, men smakerna är runda och fina och sköljs med fördel ned med ett glas Maredsous.

Det mesta är ganska köttigt, men det finns till exempel gratinerad endive (159 kr), som emellertid inte håller klassen. Osten är fin i smaken, men lyckas inte lyfta resten av rätten som består av en ganska besk endive, en senapskräm och friterade "flowersprouts" som är sega och beska.

Ett besök på Bierhuis är nästan inte komplett utan att ge sig på våfflorna. Patrullen har moffat i sig både den med bär och chokladvarianten. Våfflan kommer in på en bräda och med ett spektakulärt berg glass och grädde över sig. En barnslig njutning, men man får inte något överflöd av bär eller choklad. 79 kronor känns ändå som ett kap.

Det finns även en chokladfondant som serveras i dekonstruerad variant, det vill säga kraschad mot tallriken, med dulce de leche-glass och bär, där fondanten har helt rätt krämighet.

Över huvud taget är Bierhuis prisvärt. Bara en av huvudrätterna går över 200 kr, vilket patrullen tycker är sympatiskt. För Bierhuis är ett trevligt ställe, som man vill gå till ofta. Och ha pengar över till att prova alla de där ölen, som i sin tur knappast bjuder på några blaskiga budgetval.

<p>Krogrecension</p>

Bierhuis

Adress: St Olofsgatan 23

Telefonnummer: 018-10 13 99

Hemsida: www.bierhuis.se

Passar för: Öl- och belgovurmare, förstås. Och alla som gillar musslor, pommes och rätter som drar åt rejäl, det vill säga inte alltför mager, och vällagad pubmat.

Kök: Belgiskt.

Prisnivå: 350 kr för tre rätter utan dryck, exempelpris. Musslor för 129/199 kr.

Prisvärt: Ja. Föredömligt behärskad prissättning.

Övrigt: Menyerna är inte på svenska utan på belgisk nederländska, franska och engelska - vilket kan kännas ganska snårigt. Den mustiga och täta stämningen har sitt pris och kan medföra en något larmig ljudnivå, och det är trångt mellan, och på, borden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen