Patrullen blir pigg av Pong

Man blir pigg av nykomlingen Pong, tycker Krog­patrullen, som njuter av en fräsch buffé i mysig ­miljö.

9 februari 2018 14:00

Ett av de mer omtalade nytillskotten i stadens krogdjungel är asiatiska Pong, som sedan tidigare finns på flera adresser i Stockholm. På förhand låg en del av utmaningen i hur man skulle lyckas göra den stora lokalen i bottenvåningen på nybygget Eldaren invid Centralstationen inbjudande. Krogpatrullen kan bara gratulera: den voluminösa ytan är ypperligt planerad, helt enkelt överraskande mysig. Lokalen är fiffigt indelad i olika sektioner plus en bar och ett bufféområde, men det känns inte gyttrigt och den dämpade men varma ljussättningen är fint balanserad mot mer bjärta färgstråk.

Frågar man efter à la carte-menyn kan man väl säga att Pong inte gör någon större reklam för den. I stort sett allt finns på buffén, lyder hälsningen, eller ska vi kalla det rekommendationen. Och när Krogpatrullen har provat att beställa in en pad thai som egenrätt har vi inte blivit övertygade. Styr stegen mot buffén, således.

För 228 kronor (248 på helger) så får gästen full frihet att förlusta sig i allsköns asiatiska rätter. Emellertid ingår inte sashimi, som man får betala extra för (40 kronor/100 gram). Men sushiutbudet är riktigt brett och bra med idel läckra rullar och flera olika sorters fisk utöver den givna laxen. Även riset har olika grad av syrlighet, stort plus för det.

Nästa anhalt är antingen de kalla förrätterna, thaisallader med biff/skaldjur och mycket chili och lime varav några är mer än skapligt heta, eller den förförande ångande dim sum-avdelningen.

Vi räknar till sex olika sorters dumplings gjorda på både ris- och vetemjöl. Tjusningen mattas tyvärr en smula efter en genomsmakning: konsistensen är mycket fin – ruljangsen är god vilket borgar för att de inte ligger och segar till sig – men alla utom gyozan och yao zhu bao (med bland annat fläsk och räkor) är på tok för mesiga i smaken. Ansamlingen dippsåser krävs för att få smakupplevelse, där bland annat den tamarindsmaksatta är klart bra. I dim sum-delen av buffén gömmer sig också en rolig överraskning: kycklingfötter. Här får man smaker, fötterna är tillredda i en black bean-sås som har schyst sälta.

Det finns även en liten hörna med friterat där long hao gao, friterade dim sum-räkor, är bästa valet.

Huvudrätterna känns igen från stans övriga asiatiska bufféer, vilket känns lite tråkigt. Om än snäppet vassare i vissa fall. Biffrätten med basilika och bambuskott sticker ut med härlig styrka. I övrigt finns en skaplig kyckling i röd curry och mer barnvänliga historier som kycklingspett med jordnötssås och fläsk i sötsur sås.

Avslutningsvarven tar man vid mjukglassmaskinen där man kan fylla en plastbägare med den ädla krämiga njutningen, plus olika strössel och – inte minst – en hygglig fruktbuffé, även om många sorter inte har sin bästa säsong för tillfället. Om man orkar, för det är lätt att ta något varv för mycket på Pongs buffé. Och det är ju förstås ett bra betyg.

<p>Totalbetyg: 14</p>

Pong

Adress: Storgatan 27

Telefon: 018-102828

Hemsida: www.ponguppsala.se

Kök: Asiatiskt

Passar för: Alla. Vuxna kan svullna buffé i fred medan barnen härjar i mjukglasstationen. Avskild känsla trots stor öppen lokal, med andra ord lika bra för aw som för en date.

Prisnivå: À la carte, förrätter 25–65, huvudrätter 145–168 kr, efterrätter 70–78 kr, sushipaket 115–225 kr, buffé 228 kr (248 på helger).

Prisvärt: O ja. Buffén är den fräschaste i stan. Avslutningen med frukt och mjukglass övervinner de sista skeptikerna.

Övrigt: En del bord har diskret integrerade eluttag med USB-kontakter för den som vill jobba eller räds för att sitta med en urladdad telefon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen