Krogen Aaltos har under sina fyra levnadsĂ„r blivit en trygg del av Uppsalas krogliv. Precis som övriga restauranger i Svenssons krogkvartett (Jay Fuâs, Stationen och Frenchi) hĂ„ller de hĂ„rt i sitt koncept âenligt regeln att man inte bör laga nĂ„got som inte Ă€r trasigt. PĂ„ Aaltos innebĂ€r detta att en lös koppling mellan stjĂ€rnarkitekten Alvar Aalto och Italien mynnat ut i en svulstig italiensk krog som Ă€r sig lik sedan start. Den prĂ„liga miljön med sammet, byster och guldfĂ€rg matchas bra mot menyn; det hĂ€r Ă€r ingen rustik italosylta med rutiga dukar och bullriga servitörer. HĂ€r efterstrĂ€vas snarare kĂ€nna kĂ€nslan av festlighet. Och Svenssons lyckas fint med det.
FörrÀtten burrata, grÀddfylld buffelmozzarella, Àr en patrullfavorit sedan förr. Med grillade tomater och basilika till behövs inte sÄ mycket mer för att skapa en njutbar rÀtt av den hÀrliga osten. VÀljer man en calamari fritto fÄr man in ljuvligt vÀlsmakande friterad blÀckfisk med citron, parmesan och friterad kapris. Snackisen hÀr Àr den snygga svarta aiolin, fÀrgad av blÀckfiskblÀck.
PastarÀtterna gÄr att fÄ i tvÄ storlekar, sÄ att man pÄ italienskt vis ska kunna Àta en riktigt maffig fyrarÀtters mÄltid. Ravioli tartufo Àr en god, men lite vÀl tryffelsmakande rÀtt, som dessutom Àr mÀktig och dÀrför sÀkert gör sig bra i liten portion.
GĂ„r man över till âsecondiâ hittar man bland annat en riktigt Aaltossvulstig rĂ€tt: merluzzo. In kommer ett sĂ€llan skĂ„dat potpurri med en bit skrei (torsk) i centrum. Och det Ă€r mest menat pĂ„ ett positivt sĂ€tt, Ă€ven om vĂ€n av ordning kan tycka att hĂ€lften hade rĂ€ckt fint. Torsken Ă€r onödigt hĂ„rt bakad, men översköljd av saftigheter som hummersĂ„s, pesto, romkorn, sötade tomater, fĂ€nkĂ„l och friterade bollar med risotto sĂ„ blir det Ă€ndĂ„ en njutbar rĂ€tt mitt i all spretighet.
Patrullen testar ocksĂ„ âkvĂ€llens tipsâ, som just denna kvĂ€ll Ă€r Bistecca di minuti med gnocchi. Köttet Ă€r snĂ€ppet för segt, men gnocchin fin med hĂ€rlig stekyta. Rikligt med spenat, tomater och smör till gör det till en mĂ€ktig rĂ€tt, som Ă€r hyfsad men inte sĂ„ spĂ€nnande.
Desto bĂ€ttre Ă€r köttet i Saltibocca alla romana, en inte helt traditionell saltimbocca med grillad kalv, salvia, blomkĂ„l och polenta. Det smakar bra â sĂ€rskilt den hĂ€rliga polentan, som busigt nog nĂ€rmar sig sockerkaka i smaken.
Liksom tidigare hÄller Aaltos uppe ambitionsnivÄn ocksÄ pÄ desserterna. Citronsorbeten Àr strÄlande i all sin enkelhet, ordentligt stram och syrlig i allt det söta. Pistaschglassen Àr ocksÄ bra, men bleknar lite bredvid citronen. Crostata di melle, vilket egentligen betyder Àppelkaka, kommer in som tre smÄ grillade Àppelklyftor vilande pÄ en mjuk havrekaka med smulad mandeldito över det hela. Till det Àven en zabaglioneglass. Gott och vÀldoftande, men nog hade patrullen gÀrna sett mer Àpple och mindre av det andra.
Trots att inte sÄ mycket hÀnt sedan öppning kÀnns bÄde inredning och koncept fortfarande frÀscht pÄ Aaltos. Tolkningen av Italien Àr en rolig kontrast mot enklare italienska restauranger och kombinationen pasta och flÀrd funkar riktigt bra.