Nykomling med en bit kvar till formtopp

Uppsala har äntligen fått en till vietnamesisk restraurang. Men Annam har en del att jobba på, konstaterar Krogpatrullen.

29 november 2019 13:55

Efter många års hajp i Sverige kring vietnamesisk mat fick Uppsala sitt första vietnamesiska matställe 2018, Uppsala Banh Mi i Kvarnengallerian. Där är det vietnamesiskt bröd med fyllningar och soppor som gäller. Men det är inte förrän nu som Uppsala fått sin första vietnamesiska restaurang med regelrätt matsal och lång a la carte. Den heter An nam och ligger i S:t Per-gallerian.

Lokalen är stor och ljus och trevligt utformad, med gula toner i inredningen och en fin bar i grönt kakel. En vardagskväll kan där vara lugnt och stillsamt trots många bord, för den som gillar en rofylld måltid.

Menyn består av nämnda a la carte och en buffé. Patrullen börjar med förrätter: Färska vårrullar och en räksallad. Vårrullarna består av risnudlar, grönsaker ­och räkor, svepta i rispapper. Tyvärr smakar inte räkorna så mycket, och avsaknad av andra smakgivare som färska örter, ger rullarna en budgetkänsla. Räksalladen har en god, sötstark dressing med toner av fisksås som piggar upp grönsakerna som ligger i. Men också här är räkorna sladdriga och trista och det hade varit godare med stekt scampi eller tofu.

På en vietnamesisk restaurang måste man givetvis prova en pho, denna vietnamesiska köksklassiker. Alltså, en nudelsoppa från huvudrättsmenyn. Vi väljer en pho bò tái, med risnudlar och ”medium rare”-biff. Den kommer olyckligtvis in samtidigt som förrätten, vilket gör att vi får överge den för att kasta oss över soppan. Soppbasen är mild och smeksamt god med mycket purjo och koriander, och inte minst stora tunna köttsjok som smälter i munnen. Bland huvudrätterna väljer vi också en nudelsallad med skaldjur. Nudlarna smakar gott av ostronsås, men det övergripande intrycket dras ned av den alltför sparsamma mängden skaldjur. När vi frågar efter vegetariska rekommendationer blir vi tipsade om de friterade vårrullarna. De är helt okej i smaken, fyllda med böngroddar och svamp, men blir som befarat lite tråkiga att äta som huvudrätt då tillbehören bara är soja, odressade nudlar och sallad.

Patrullen kastar sig också över buffén, och får direkt frågan från en kock om vi vill ha cha ca la wong, en välkänd vietnamesisk rätt med risnudlar, fisk marinerad i gurkmeja serverad med dill, jordnötter, fisksås, med mera. Här har den fått en alldeles egen station på buffébordet. Kocken smaksätter efter eget behag och serverar den vid bordet och det smakar ljuvligt, Sött, salt, dill, förvånansvärt svenska smaker i vientamesisk tappning. Fisken är dock i överstekt skick, eftersom den är färdiglagad och hettas upp igen vid beställning.

I övrigt är det den kalla delen av buffén som känns roligast. Här finns bland annat krispig glasnudelsallad och tre sorters rispappersrullar som är fyllda med rikligt med örter. Den varma delen börjar roligt nog med vietnamesisk risgröt där man får komponera med tillbehör som vietnamesisk korv, rostad lök, ingefära m.m. Även resten av den varma delen ganska känns uppfriskande i sitt utbud. Men maten måste vara varmare för att locka, vid patrullens ena besök var maten sval när den landade på tallriken vilket inte är fräscht.

Annam har en del kvar att arbeta med de verkligen hittar sin form. Mer tryck i smakerna, bättre koll på buffén – och den vänliga personalen får gärna kunna ge bättre svar när man undrar över otydligheter i menyn. Men lokalen är trivsam, pho-soppan härlig och den vietnamesiska maten efterlängtad i stan.

<p>Krogrecension</p>

Annam

Totalbetyg: 10 poäng

Mat: 5

Miljö: 2

Service: 3

Adress: Dragarbrunnsgatan 21, S:t Per-gallerian

Telefon: 018-25 25 10

Hemsida: annamrestaurant.se

Kök: Vietnamesiskt.

Passar för: Middag med vännerna före bion.

Prisnivå: Tvårätters utan dryck: 250 kr (exempelpris).

Prisvärt: Jodå.

Övrigt: Har också buffé till lunchen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen