Hava ror i land sina höga ambitioner

Ambitiöst och lagom dekadent – Krogpatrullen trivs på fiskrestaurangen Hava.

12 oktober 2018 10:00

År 2016 öppnade Hava Skafferi & Salonger i Pub 19:s anrika lokaler på Svartbäcksgatan. När krogpatrullen recenserade Hava för första gången var glädjen stor över att det blev en fiskrestaurang, som dessutom har en nedervåning med ambitioner att behålla samma gemytliga folkslivsstämning som Pub 19 hade förr. Två år senare kan vi konstatera att konceptet har fortsatt att fungera.

På nedervåningen finns alltså det bistroliknande Skafferiet, där man kan äta enklare mat och ta en öl i trivsam miljö. Till övervåningens Salongen leder en helsvart trappa, och där uppe breder en matsal ut sig med halvdekadent inredning. Djupa sammetssoffor blandas med industri-chic och nordiska trämöbler. De vackra fönstren ut mot Svartbäcksgatan bidrar förstås också till att det är en både ombonad och vacker matsal.

På menyn är det fortfarande fisk som är huvudnumret, i rätter med hög ambition. Bland förrätterna finns nu liksom förr delikatessen Kalixlöjrom, här med syrad rödlök, gräddfil och smörstekt brioche. Patrullen får dock in rätten med gräslök i stället för rödlök, vilket inte gör oss något eftersom det är ett friskt och fint tillbehör. Briochen saknar sötma, vilket vi välkomnar. Många restauranger föredrar att servera brioche som borde klassas som kaffebröd och det är skönt att slippa. Löjromsrätten är dyr, men känns försonande generös. Vill man i stället ha kött finns tartar på gödkalv, trevligt utförd med bland annat svampemulsion, purjolöksaska och gruyère. Själva köttet serveras lite för kallt för patrullens smak, men tillsammans med tillbehören och framför allt den friterade, krispiga ostronskivlingen, blir rätten ändå en vinnare.

Den stekta rödingfilén på huvudrättsmenyn är en riktigt bra rätt, elegant men enkel i smakerna – här har verkligen inte sparats in på smöret och potatispurén har en intensiv smak. Med forellrom på toppen och en fänkålscrudité är det dessutom en snygg rätt att se på. Smörtemat fortsätter i rätten smörstekt piggvar. Fisken är bra stekt och gör sig fint tillsammans med inkokt fänkål och smarrig potatispuré. Brynt smör och hackad mandel är pricken över i på en riktigt bra rätt.

Hava har också skaldjur att beställa på olika sätt, till exempel i plateauform att dela eller äta själv. Patrullen ropar in ett stort singelfat av skaldjur, och njuter. Saftiga musslor och havskräftor tillsammans med rökta och orökta räkor. Och så en rejäl krabba på det. Härligt, helt enkelt.

Men här finns också kött, för den som är så lagd. Lågtempererad hjortytterfilé med picklade kantareller, krispig ostronskivling, rostade solroskärnor, rödvinssås och pumpapuré är en fin hösträtt, där köttet är exemplariskt stekt och en fröjd att sätta kniven i. Tillbehören känns klockrena, förutom de orostade solrosfröna som patrullen sätter frågetecken för.

Också efterrätterna känns spännande när man läser menyn. Blåbärsbavaroise serveras med en blåbärssorbet som tyvärr smakar för mycket som blåbärssoppa. Men övrigt är fint: de krossade marängerna, limecurden och en härligt kompakt kaka. Äppeltartletten är underbar, särskilt den brynta smörglassen som serveras till. Mängden italiensk maräng kan dock ses över, det blir oerhört sockrigt efter ett tag. Det rekommenderade kaffet till filtreras på bordet under en pillig procedur och smakar ljuvligt.

Hava fortsätter vara ett trevligt tillskott till stans fiskrestauranger, där man kan få uppleva både festlig stämning i den fina miljön och trivsamt folkliv på nedervåningen. Allt med en fint tillagad fisk på tallriken.

<p>Hava Skafferi &amp; Salonger</p>

TOTALBETYG: 15

Mat: 7 av 10

Miljö: 4 av 5

Service: 4 av 5

Adress: Svartbäcksgatan 19

Telefonnummer: 010-180 81 81

Hemsida: www.hava-skafferisalonger.se

Passar för: De som gillar fisk och skaldjur.

Kök: Tonvikten ligger på fisk- och skaldjur, men här finns också ett par kötträtter.

Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 575 kr.

Prisvärt: Helt okej. Man kan få en fin krogupplevelse på Hava, men en del rätter är ganska dyra.

Övrigt: Hava har två våningar, där Salongen är à la carte-restaurang och nedervåningens Skafferiet har en egen meny med enklare rätter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen