En finfin kvarterskrog i Sommarro

18 januari 2019 09:00

Stadsdelen Sommarro är lite utav en kuriositet i Kroguppsala med sin höga koncentration av matställen på en ganska liten yta. Nykomlingen Bistro Hörnan har två andra trotjänare mittemot sig på Norbyvägen och på Karlsrogatan ligger ytterligare två restauranger. I samma lokal som Hörnan huserade tidigare Norby 46 och American Bulls, som blev ganska kortlivade historier.

Lokalen är trevlig med högt i tak, stora fönster och en hylla med vinflaskor som klättrar längs hela väggen bakom den kaklade bardisken intill köket. Bistro Hörnan drog i gång i slutet av hösten och har gjort en del förändringar i menyn. Allra mest sticker det ut att man minsann har lokalproducerat vin. Druvorna hämtas från Grekland och vinifieringen sker i Länna.

När det kommer till maten är det en för en kvarterskrog lagom anspråksfull nivå som har satts, och som faktiskt blir mer spännande ju längre ner man kommer på menyn.

Deras bouillabaisse kan fås i såväl liten förrätts- som huvudrättsportion. Soppan är gräddig och smakrik med fint tillagad fisk. Aiolin kvalar in som en av de mer vitlöksstinna.

Det finns många lokala inslag i rätterna. Som i förrätten chèvre & betterave, närmare bestämt getost och rödbetor, där en fin ost från Vallgarns mejeri ligger på en bädd med fintärnade rödbetor. Klassiskt, men kanske inte så spännande.

Huvudrätterna rymmer ännu fler klassiker, men som piggar upp desto mer. Schnitzel cordon bleu på Upplandsgris är perfekt bistromat. Schnitzeln är rejäl och fylld med ost och skinka, till det en citronette med äpple och senap och som kronan på verket potatismos med en lätt ton av tryffel. Krogpatrullen slukar portionen. Detsamma gäller Hörnans köttbullar: stora milda, saftiga hemgjorda kalvfärsbullar med mandelpotatispuré, rårörda lingon, gräddsås och pressgurka. Ett kap för 159 kronor.

Inte lika prisvärd är pasta frutti de mare. Men en schyst kvartersrätt är det med stora grönsaksbitar och lax plus skaldjur. Sältan är lagom och såsen ganska frisk. Halloumiburgaren kan sägas vara en smula mer äventyrlig i sammanhanget. Osten har panerats vilket gör den extra gnisslig och krispig. En enkel och trevlig rätt.

Bland efterrätterna finns flera smakliga skapelser. Bland annat gâteau au chocolat, fransk chokladtårta, som kommer in med två sorters hemgjord glass och lite dulce de leche, ett perfekt komplement till den saftiga kakan. En rätt långt bortom de upptinade trista fryskakor patrullen fått sig till livs genom år av kvarterskrogstester.

Lika glad blir man av päronpajen med vaniljglass och citrusmarmelad. En hembakad paj med mandelmjöl i botten och tydlig smörsmak. Fyllningen är lagom söt och till det serveras syltade, sötbittra kumquats.

Bistro Hörnan har hittat rätt i sin satsning. Det är ingen lätt balansgång att få till en bra nivå som kvarterskrog, med bra mat till rimliga priser. Krogtäta Sommarro, och i synnerhet Hörnan, är med andra ord värt ett besök även för den som inte bor i krokarna.

<p>Krogrecension</p>

Bistro Hörnan

TOTALBETYG: 14 av 20

Mat: 7

Miljö: 4

Service: 3

Adress: Norbyvägen 46

Telefon: 018-10 00 40

Hemsida: www.bistrohornan.se

Kök: Krogklassiker.

Passar för: De flesta. Hörnan har en bred meny med klassiker.

Prisnivå: Exempelpris trerätters utan dryck, 355 kronor. Pastarätter 179 kr. Barnrätter 85¬124 kr.

Prisvärt: Absolut. Levererar mycket bra mat för pengarna.

Övrigt: Trevligt med en bistro som verkligen kommer nära ursprungsbegreppet med bl a boeuf bourguignon och schnitzel för 159 riksdaler. Servicen sätts inte på några större prov de gånger som patrullen gästat, men det kan bli långa väntetider om flera sällskap kommer samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen