Chosefritt med fokus på fisken

Patrullen känner sig hemma på chosefria Hambergs och upptäcker nyheter på menyn.

27 december 2019 16:00

Vid första anblick är allt sig likt på Hambergs. Här gör sig inredningstrender icke besvär utan det är fullt fokus på det som ligger på tallriken. Mysigheten infinner sig först när stället är stimmigt och nära på fullsatt. Då är det dock bäst att hålla inne med saftigt skvaller eftersom man lätt kan bordsgrannarnas samtal.

Menyn landar kvickt på bordet och här finns det nyheter för patrullen. Förutom sedvanlig à la carte och de populära skaldjursfaten så finns numera två avsmakningsmenyer, en stor och en liten för 695 kronor respektive 455 kronor med skräddarsydda dryckespacket och möjlighet till tillval av fler rätter.

Den lilla menyn inleds med tartar på oxinnanlår. Det är en hygglig start. För ögat är det en vacker rätt med ett slags tunna "kvistar" av torkad kavringssmet nedstuckna i kött- och äppelhack. Tallriken är även pudrad med ett ramslökssalt kring köttpucken. Smakerna är emellertid ganska anonyma, om man inte tar ett rejält svep med salt till sin tugga.

Nästan lika fint upplagd är kammusslan, som kommer in med fint rejäl stekyta och vilar i en kycklingemulsion och dragonolja samt torkade tomater och hasselnötter. Ovanpå musslan vilar krispigt kycklingskinn, vilket tar hela paketet till härliga höjder.

Tredje rätten centrerar sig kring en perfekt tillagad bit piggvar. Den rökiga smörsåsen med löjrom känns dock som ett lite för dominerande tillbehör, då fisken inte riktigt får skina i sin fulländning. Även den fjärde rätten, en sotad gös, har en huvudrollsinnehavare som är fantastiskt fint tillagad, men lite mindre roligt sällskap. Kikärtspurén känns för elementär i sin omgivning och lite bakad paprika har också lyckats irra sig in i rätten.

Paketet ger dock definitivt mersmak och patrullen väljer till en dessert. En älgörtssorbet (105 kronor), som serveras med citronkaka, lemon curd, chokladsmulor och kolasås. Det är så mycket, och så lyckat, som händer i smakväg att man blir alldeles kollrig av förtjusning. Sorbeten är underbart kärv och får sig en vänskaplig snyting av en kaka med sting och härlig kolasås som slätar över med förförande sötma.

För den som inte är redo för smakäventyr så finns den traditionella à la carten med välkända rätter som alltid håller stilen. Förrätten löjrom med klassiska tillbehör (245 kronor) serveras med exemplariskt frasigt smörstekt bröd och gräslöken har hackats av någon inser den milsvida skillnaden mellan halvcentimetersstrån och ljuvligt finhack.

Bland standardhuvudrätterna finns även mer säsongsanpassade inslag. Stekt gös med pumpapuré, picklad pumpa, svampkroketter och friterad surdeg (295 kronor) har en mycket fint stekt gös som utgångspunkt. Det är en trevlig, men aningens brokig rätt. Den är rolig att äta, men man saknar ändå en mustig sås som hade kunnat fungera som brygga mellan alla goda komponenter.

Genomgående är Hambergs näst intill alltid händiga med huvudråvaran, men dess sällskap kan ibland behöva vissa finjusteringar. Avsmakningsmenyn är ett välkommet inslag och smart sätt att ta ut svängarna utan att störa det ursprungliga konceptet. Här kan både finsmakaren och husmansfantasten trivas.

<p>Krogpatrullen</p>

15 av 20

Mat: 7

Miljö: 3

Service: 5

Adress: Fyristorg 8

Tfn: 018-71 21 50

Hemsida: hambergs.se

Kök: Svenskt

Passar för: fiskfantasten

Prisnivå: Förrätter: 130–245 kr, Huvudrätter: 225–335, Efterrätter: 95–125 kr Trerätters utan dryck: 575 kr (exempelpris).

Prisvärt: Ja

Övrigt: Inte ett ställe för förtroliga samtal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen