Vill ändra strukturerna i Knivsta

Internationella kvinnodagen firas i Knivsta med körsång, jämställdhetspjäs, fotoutställning, mingel och företagsinformation. Bakom arrangemanget står föreningen ViljaKnivsta.

7 mars 2011 16:01

– Vi hoppas att många vill komma och fira med oss i morgon kväll på Hyvelgatan 12, säger Ulrika Forsberg, ledamot av styrelsen för ViljaKnivsta som är en förening för kvinnliga företagare på orten.

I ett arbetsplatsområde på Hyvelgatan 12 ligger något så ovanligt som en hel byggnad med företag som drivs av kvinnor. Här finns allt från inredare till en privat barnmorskemottagning, ett spaföretag, hårfrisörer, en husförsäljare och en coach.
– Det är en bra modell för kvinnligt företagande. Samtidigt som företagarna delar på huset så kan de även ha nytta av varandra på andra sätt. Exempelvis genom att deras kunder lär sig hitta andra företag i huset, säger Ulrika Forsberg.

Klockan 18.30 på tisdagskvällen börjar arrangemanget. Under kvällen medverkar delar av Knivsta kammarkör. Här visas en fotoutställning av Ewa Ahlin och Dramadam som består av Ulrika Forsberg och AnneLee Vikner framför jämställdhetspjäsen Kvinnofilten. Dessutom informerar företagarna på Hyvelgatan 12 och ViljaKnivsta om sina verksamheter.
– Det blir också lite mingel och fika kommer att kunna köpas på plats, säger Ulrika Forsberg.

Vad är ViljaKnivsta?
– Föreningen kan liknas vid ett kvinnligt affärsnätverk. Syftet är att stötta varandra, inspirera varandra, skapa tillväxt i Knivsta och att använda oss av de kompetenser som finns i vår hemkommun, säger Ulrika Forsberg.

Föreningsmedlemmarnas ambition är att göra Knivsta till en kommun där man både vill arbeta och bo.
– ViljaKnivsta är även en remissinstans till Knivsta kommun vad det gäller frågor som rör kvinnors företagande. Vi har nära kontakt med näringslivschefen och med Knivsta företagareförening, säger Ulrika Forsberg.
Företagarna i föreningen kommer från de mest skilda yrkesgrupper. Medlemmarna är allt från jurister, till miljökonsulter, webpedagoger och barnmorskor.

Varför behövs en egen förening för kvinnors företagande?

– För att företagandet inte är jämställt ännu. Exempelvis så får företag som drivs av kvinnor fortfarande en mindre del av offentliga medel än företag som drivs av män. Kvinnor tar av tradition inte heller lika mycket betalt för sitt jobb och tar ett större ansvar i hemmet, säger Ulrika Forsberg.

Under året som gått har ViljaKnivsta bland annat arrangerat en Må bra mässa i Knivsta som kommer att bli årligt återkommande.
– Vi har också drivit projektet Kvinna satsa nu må bäst där vi låtit lokala företagare ha workshops för varandra för att kompetensutveckla gruppen. Det har varit mycket lyckat och nu planerar vi att söka nya projektpengar för att kompetensutvecklingen ska leva vidare på hemmaplan, säger Ulrika Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!